Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A rendőrség sajtóközleménye a Polgári Szó ügyében

A Makói Rendőrkapitányság állampolgári bejelentés alapján - az ügyészség véleményét kikérve, és a nyomozás elrendelésére vonatkozó utasítását követve - büntetőeljárást folytat a Btk. 213. § a) pontjába ütköző, és aszerint minősülő sajtórendészeti vétség megalapozott gyanúja miatt egy makói és egy Makó környéki lakos ügyében.
A rendelkezésre álló adatok szerint úgy készítettek és terjesztettek időszaki kiadványt, hogy előzetesen nem tettek eleget - a hatályos sajtótörvény szerint megkívánt - bejelentési kötelezettségnek, és ezzel törvényt sértettek.

Az illetékes főhatóság a rendőrkapitányság megkeresésére azt a választ adta, hogy a lakosság egy részéhez eljuttatott kiadvány időszaki lapnak minősül, amely bejelentésre kötelezett. A lapnyilvántartás adatai szerint Makóról „Polgári Szó" címmel nem érkezett bejelentés nyilvántartásba vétel céljából. A lapnyilvántartási hatóság véleménye szerint, a nyilvántartásba vétel előtt – időszaki lap – nem terjeszthető.

A nyomozás folyamán sor került a tanúk és a gyanúsítottak kihallgatására, házkutatásra, továbbá tárgyi bizonyítási eszközök beszerzésére, valamint az 1999. évi LXXXV. törvény 31. § a) pontja alapján az eljárás alá vontak daktiloszkópiai és fényképnyilvántartásba vételére. E törvényi kötelezettségét a nyomozó szerv a kihallgatásról készült jegyzőkönyvek felvételét követően teljesítette. Az ujjnyomatok rögzítésére, valamint a fényképezésre tehát nyilvánvalóan akkor került sor, amikor már mindketten az eljárás gyanúsítottjai voltak. A nyomozás korábbi szakaszában tanúként történő kihallgatásukra nem került sor, ennek valódiságát az ügyben keletkezett iratok minden kétséget kizáróan igazolják. A médiában megjelentekkel ellentétben, az ügyben országgyűlési képviselő kihallgatására nem került sor.

Az eljárás alá vontak egyike a törvényben biztosított jogosultságánál fogva ellenvetéssel, valamint panasszal élt a személyét érintő nyomozási cselekményekkel szemben. Az ellenvetést a jogkörében eljáró nyomozó szerv, illetve a panaszt a Makói Városi Ügyészség - mint alaptalant - elutasította.

A tegnapi napon a Makói Városi Ügyészség a helyi rendőrkapitányságtól az ügy iratait bekérte - és a médiában korábban megjelentekkel egyezően - fokozott ügyészi felügyeletet jelentett be. Az iratokat tanulmányozva további nyomozási cselekmények végrehajtására adott utasítást. Az ügyészi szempontok soron kívüli teljesítése után a Makói Rendőrkapitányság az iratokat az ügyészségnek visszaküldi.

Az eljárás megindítása és folytatása a hatályos büntetőeljárási- és más, a rendőri munkára vonatkozó törvényekben és normákban foglaltaknak megfelelően történt. Az eljáró nyomozó szervet soha senki és semmi, semmilyen módon nem befolyásolta. A rendőrség hivatalos eljárása során a törvényeket alkalmazta és alkalmazza, nem pedig alkotta és alkotja. A büntetőeljárás megindításának törvényes indoka, nem a megjelentett időszaki lap tartalma, hanem a büntetőtörvény és a sajtótörvény szabályainak megsértése volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társulat szervezi a csatornaprogramot

Közel tizennégymilliárdos beruházásra készül Makó és öt közeli község a környék… Tovább olvasom