Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

A számítógép nem kegyelmez a makói könyvtárban

Makó - A megye könyvtárai közül a makóiban a legnagyobb a számítógépek kihasználtsága – egy felmérés szerint. A kedden kezdődő könyvtári héten többek között arról is lesz szó, mire használhatják a netet az idősebbek. Az olvasást Nagy Bandó András is népszerűsíti.
A József Attila nevét viselő makói intézménynek több mint négyezer beiratkozott tagja van, több szolgáltatást, de például az e-Magyarország-ponttal történő internetezést igénybe vehetik azok is, akiknek nincs olvasójegyük. Az igazgató, Mátó Erzsébet büszkén tájékoztatott bennünket: egy felmérésből, amely a megye három városát, Szentest, Csongrádot és Makót érintette, kiderült, hogy itt a legnagyobb a számítógépek kihasználtsága – több mint hatvanegy százalékos. A felnőtt- és a gyermekrészlegben egyébként összesen tizenkét gép áll az érdeklődők rendelkezésére.

Tavaly megírtuk, hogy számítógépes nyilvántartásba vették az állományt, az újdonság egyik hozadéka, hogy a rendszer automatikusan napi késedelmi kamatot vet ki a határidőn túl visszahozott dokumentumokért, ennek köszönhetően nagyon kevesen késlekednek. Ez a tendencia idén is folytatódott: már alig harminc feledékeny tagja van a könyvtárnak, ráadásul – mint Mátó Erzsébet megjegyezte – ők szinte valamennyien még az átállás előtti időből maradtak meg. A modernizáció folytatódik: januárra a gyermekkönyvtár lajstroma is gépre kerül.

Könyvtári napok Makón

A könyvtári napok idei mottója Makón az országos akcióhoz igazodva: Nagy olvashow. A program keretében mától egészen jövő szombatig ingyen lehet beiratkozni a könyvtárba, és késedelmi díj nélkül hozhatók vissza a régóta kint lévő könyvek. Holnap a felnőtt könyvtárban kiállítás nyílik a babaneveléssel kapcsolatos könyvekből, délután háromkor pedig Balogh Vígh Mónika védőnő tart ismeretterjesztő előadást a témában. Péntektől a gyermekrészlegben nagycsoportosoknak tartanak foglalkozásokat. A jövő héten helyismereti totót tölthetnek ki a gyerekek a gyermekkönyvtár honlapján, jövő szerdán és csütörtökön pedig az idősebbeknek mutatják be a felnőtt könyvtárban, mire jó az internet. Jövő szerdán, este hattól ugyanitt Nagy Bandó András tart író-olvasó találkozót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apátfalva 250 éves temploma

Apátfalván a katolikus templom alapításának 250. évfordulóját ünneplik vasárnap. A Szent Mihály-napi… Tovább olvasom