Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

A számítógépes rendszer hibája miatt idegeskedtek a családok

Pesti végrehajtó cégtől kapott levelet a napokban több makói család is. A fővárosi vállalkozás három-négy évvel ezelőtt be nem fizetett szemétdíjtartozást kért számon. A családok tiltakoztak, mondván, nem tartoznak. A hulladékszállító kirendeltségvezetője azt mondja, lehet, hogy tévedésről van szó, mert most pontosítják számítógépes rendszerüket. Jó lenne, ha minden érintett a befizetett csekkek szelvényével igazolná, hogy tényleg nem tartozik.
Gera Tímea megdöbbent a végrehajtással fenyegető levélen. Fotó: Illyés Szabolcs
A Makón élő Szekeres Zsolt – saját bevallása szerint – életében sosem tartozott, így párjával, Gera Tímeával együtt döbbenten olvasta egy bizonyos Focus Pénzügyi Tanácsadó Kft. levelét, amiben az állt: összesen csaknem négyezer forintra rúg tartozásuk a városi szemétszállításáért felelős Bio-Pannónia Kft. nyilvántartása szerint. Ennek azonban éppen az ellenkezőjét állította néhány nappal azelőtt a Bio-Pannónia.

– Egyszerűen nem értettük, hogy lehetett ilyen kompromittáló levelet küldeni a családunknak, amikor itt van a kezemben a legutóbbi bio-pannóniás számla, amelyen az áll: előző tartozásunk összege nulla. A jelenlegi számlát pedig januárig kell kiegyenlítenünk. Ha egyszer nem tartoztunk a cégnek, akkor miért fenyegetnek minket végrehajtással? – kérdezte Szekeres Zsolt.

Gera Tímea hozzátette: persze, azonnal telefonáltak a budapesti pénzügyi vállalkozásnak, ahol gyorsan kiderült, hogy egy 2001-es tartozásról van szó. Persze, a tényleges tartozás jóval kisebb, mint a végösszeg, ami kamatot és adminisztrációs díjat is tartalmaz, ez utóbbiak mértékéről lehet alkudozni – közölte a levél címzettjeivel a behajtó.

– Már a postázás módját is furcsállottam, hiszen a bizalmas információkat tartalmazó levelet nem ajánlott formában, hanem „csak úgy" küldték, ami így akár el is veszhetett volna. Akkor pedig bármikor jöhetnének végrehajtani? Nem értem, hogy ha a szemétszállítóknak valóban ennyivel tartozunk, miért nem küldtek eddig valamiféle felszólítást? – méltatlankodott az asszony, aki még hozzátette: a négy-öt éves számláktól már régen megszabadultak, hiszen miért gyűjtögetnék?
Szekeresék mellett tucatnyian jelezték lapunknak, hogy hirtelen szétküldött, végrehajtással fenyegető leveleket kaptak a Focustól. Köztük a négygyermekes Táboriné Szabó Éva is, aki szintén ijedten olvasta a dörgedelmet.

– A törvényben foglalt lehetőségeknek megfelelően a 2000.. évtől kezdődően megkezdtük kintlévőségeink behajttatását, így önálló pénzügyi vállalkozást bízott meg cégünk a régi, ám még el nem évült tartozások beszedésével – fogalmazott az észrevételekkel kapcsolatban Geráné Mészáros Mária, a Bio-Pannónia makói kirendeltség vezetője. – Valóban többen is jelezték, hogy a számítógépes nyilvántartásunktól eltérő összegekre utaltak a felszólító levelekben, aminek az oka, hogy a számítógépes nyilvántartásunkat is megújítottuk, ám mint arra rájöttünk: egy hiba miatt a 2004 előtti tartozásokról szóló adatok abból elvesztek. Ezt a hiányosságot hamarosan pótolni fogjuk, ám ez nem jelenti azt, hogy az öt évnél korábbi tartozások érvényüket veszítenék. Persze, előfordulhat, hogy még így is téves a levélben föltüntetett összeg, ezért kérjük, hogy minden ügyfelünk keresse meg a kérdéses csekkszelvényeket, és azzal igazolja befizetését.

A vezetőtől megtudtuk: a fogyasztóknak öt évre visszamenőleg meg kellene őrizniük a befizetési bizonylatokat. A cég lakossági kintlévősége egyébként több millió forintra rúg, ezeket az elévülés előtt mindenképpen be szeretnék hajtani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújították a munkaügyi kirendeltséget Makón

Átadták tegnap a teljesen felújított makói munkaügyi kirendeltséget. A beruházás 46 millió forintba… Tovább olvasom