Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

A szegedi ár feléért kínálják a tüzelőt Makón

Makó - A román uniós csatlakozás előnyét élvezik azok a makóiak, akik fával fűtenek: míg a megye legtöbb részén 2500-2600 forintért kínálják a tűzifa mázsáját, addig Makón a határ túloldaláról származó, felezett és egész tölgy- és gyertyánrönköket mázsánként már 1300-1800 forintért is lehet kapni.
Mint azt néhány hete lapunkban megírtuk: nem feltétlenül járt jól az, aki az év első felében „betárazott" tűzifából, hiszen az esztendő második felére több száz forintot esett a tüzelő ára. Különösen igaz ez a Makón és a környező településeken élőkre, hiszen a Romániából importált rönköket a szegedi árak csaknem feléért kínálták, kínálják. Az ok: a szomszédos ország hatalmas készletekkel rendelkezik, és idén már nem terheli vám a fabehozatalt – az anyagáron felül csak a szállítást és a darabolást, valamint a kereskedő hasznát kell megfizetni.

Tüzelőár-differencia

A szegedi Tüzép-telepeken 2500-2600 forint körüli áron kínálják az akác mázsáját, a Dél-Alföldön ennél kevésbé népszerű, ám minőségében hasonló tölgyet mázsánként 1800 forintért mérik.

– Már csak ez az egy darab maradt mutatóba, idén már nem is számítunk több, ennyire olcsó szállítmányra – emelte fel a makói Alma utcai Tüzép-telep kútja mellett árválkodó, felezett rönköt az itt dolgozó Turbucz Sándor, aki elárulta: bruttó 1600 – ami nettó 1330 – forintért vitték tonnaszámra az értékes fűtőértékű tüzelőt. A néhány hete érkezett transzportot azonnal el is kapkodták, hiszen ez alig a fele a megye más pontjain kínált tűzifának. Természetesen Romániában még ennél is olcsóbb a tüzelő.

– Nem mi hoztuk be, de úgy tudom, nagy tételben, az egész szálak tonnáját Romániában 30 euróért kínálják, ami mázsánként nem több 750 forintnál. Akinek van hozzá szállítóeszköze jól jár, ha odakint vásárolja meg a fát, hiszen a kétszeres, Makón kínált árat az útiköltség és a darabolás teszi ki – tette hozzá. A kereskedő elárulta: a Romániából importált teljes rönköket még a város több Tüzép-telepén is lehet kapni, ezek ára bruttó 1800 forint, ami még mindig lényegesen olcsóbb a megye más pontjain kínált fánál.

Érdekes, hogy a makói Tüzép-telepen az olcsóság ellenére sem jelentkeztek a távolabbi településeken lakók, és a helybeliek közül is a legtöbben csak néhány zsáknyit vittek – sokan nyilván már korábban jelentős készleteket halmoztak fel. A kedvező árú faanyagról persze tudni kell: gyakorlatilag nyesedék, azaz a darabokban a teljes rönkökhöz képest nagyobb a háncs aránya. A Tüzép-telep dolgozóitól azt is megtudtuk: mivel a környékünkön az akác dívik tüzelőként, az alföldi emberek idegenkednek a tölgytől és a gyertyántól – pedig ez utóbbi hegyek közül származó példányai legalább olyan hosszan égnek, mint az akácrönkök.

– Szerintem lényegesen gyengébb minőségű az olcsón kínált román fa, én csak hazai kitermelésűt árulok, ennek mázsánkénti bruttó ára 1900 forint – mondta Pintér Lajos, a Bárányos sori Tüzép-telep vezetője, hozzátéve: az olcsóbb faanyag valójában fűrészüzemi hulladék. A szakember szerint megéri 150-200 forinttal többet adni a magyar tölgy- vagy bükkfa mázsájáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártérítési per a makói Polgári Szó ügye miatt

Makó - Kártérítési pert indít az állam ellen Endes Zsigmond makói fideszes önkormányzati képviselő,… Tovább olvasom