Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A szegedi bíróság tárgyalja Csanádpalota 31 milliós ügyét

A szegedi bíróság tárgyalja Csanádpalota ügyét, az önkormányzat ugyanis nem tud fizetni egy tavaly szerződött munkáért, a kontraktust jogtalannak tartják. Ha mégis fizetésre kötelezik, az a község csődjét jelentheti. A tartozást követelő cég a hazánknak megítélt uniós milliárdokban bízik – szerintük ezzel minden probléma megoldódna.
A hódmezővásárhelyi bíróságra adta be keresetét Csanádpalota önkormányzata – tudtuk meg tegnap Kovács Sándor polgármestertől. A falu ugyanis csődbe menne, ha eleget kellene tennie annak a szerződésnek, amelyet tavaly júniusban kötöttek.

Megírtuk: a 2006-os árvíz következtében elöntött külterületi földek fertőtlenítését egy magánvállalkozásra bízták annak reményében, hogy a kormányzat vis maior keretéből egyenlítik majd ki számlájukat. Ám Csanádpalota 31 millió forintos tartozásának fejében mindössze 13 ezer forintot ítéltek meg – a munkákat elvégző cég a jókora summát így szerződő partnerén követeli. A polgármester szerint azonban aggályos a kontraktus érvényessége, ha pedig ezt a bíróság is kimondja, nem nyomasztja tovább őket a fenyegető adósság. Az ügyet illetékessége miatt a szegedi bíróság tárgyalja.

– Várjuk a határozatot, egyelőre nem kaptunk tájékoztatást arról, hogy mikor hoznak döntést az ügyünkben, de ha községünkre nézve kedvezőtlen is lenne a végeredmény, nem adjuk fel, van tervünk azzal kapcsolatban, hogy miként lépjünk tovább – mondta Kovács Sándor.

Hozzátette: nem tervezik, hogy összefognak a többi, hasonló helyzetben lévő önkormányzattal. Úgy fogalmazott: tisztán szeretnék tovább vinni a saját ügyüket. Az önkormányzat vezetőjétől még megtudtuk: lehetőséget adnak a peren kívüli megegyezésre, amennyiben a kivitelező cég elállna minden követelésétől.
– Nem vettük fel a kapcsolatot a cégünknek tartozó tizennégy önkormányzattal, de nem is kerestek bennünket az adósaink.

Tudomásunkra jutott, hogy Csanádpalota beadta a bíróságra keresetét, így mi is várjuk a fejleményeket – mondta Túri József. A fertőtlenítési munkálatok végző BS Alfa Bt. megbízottja azonban reményének is hangot adott: a napokban híre kelt, hogy a Szolidaritási Alapból Magyarországnak több mint 15 millió eurót, azaz mintegy 3,5-4 milliárd forintot folyósít az Európai Unió. Túri úgy tudja, hogy ebből a pénzből az árvízkárosultakat is kompenzálhatják.

A vásárhelyi székhelyű vállalkozás már felvette a kapcsolatot a szaktárcával, de eddig még nem kaptak választ arra a kérdésre, hogy ebből a forrásból jut-e a fertőtlenítési munkák miatt felhalmozódott adósságok törlesztésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Senkinek sem kell a makói Korona étterme

Egy kínai érdeklődő kérését figyelembe véve felére csökkentette a makói Korona Szálló éttermének… Tovább olvasom