Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

A szerencsében is bíznak

Óföldeák reménykedik – komoly bevételt hozhat ugyanis a falunak, ha a gázt kereső kanadai cég szerencsével jár. A polgármester azt mondja, elsősorban nem a valószínűleg csekély számú új munkahely, hanem a helyiadó miatt járna jól a falu. A kanadai vállalkozás később árul el részleteket a feltárásról.
A feltáráson horvátok és magyarok együtt dolgoznak Fotó: Schmidt Andrea
Éjjel és nappal is impozáns látvány a Makótól északra elterülő pusztaságban, Óföldeák mellett a jókora fúrótorony, amely messzire hirdeti, hogy az egyébként gazdasági problémákkal küzdő térségben fejlesztés folyik. Napszállta után pedig lámpasor világítja meg az óföldeáki úttól alig néhány tízméternyire telepített szerkezeteket, gépeket. Izgatottak a falubeliek is, hiszen mint megírtuk, egy kanadai cég gázt keres a területen. Sokan nagy változást remélnek a bányászszerencsétől, akadnak, akik úgy hiszik, számos munkahelyet teremt majd, ha gázt termelnek ki a község mellett.

– Elsősorban a falu remélhet adóbevételt, ha sikeresnek bizonyul a feltárás, hiszen egy kút üzemeltetéséhez néhány ember is elegendő – mondta lapunknak Hajnal Gábor, Óföldeák polgármestere. A cég egyébként idén januárban jelentkezett az önkormányzatnál, mint állandó iparűzésiadó-alany. A falu esetleg ettől, az árbevételtől függő adótételtől várhat számottevő anyagi hasznot. – Azonban félő, hogy ha – a nagy kockázat ellenére – sikeres lesz a fúrás, akkor sem kezdik meg azonnal a kitermelést, hanem várnak, míg a piaci helyzet még kedvezőbbé válik, ami ebben a szektorban jó pár évet is jelenthet. Reméljük, hogy nem új, hanem az út mellett jelenleg is húzódó vezetéken keresztül szállítják majd a szénhidrogént – tette hozzá Hajnal Gábor.

A helybeliektől megtudtuk: az Óföldeák keleti szélén lévő házak lakóit sem zavarja a kitermelés. A fúrással járó zaj már nem jut el a faluba, és egyelőre a nagy teherjárművek sem sűrűn dübörögnek keresztül a település főútján.

Huszonkétezer dollár naponta

Korábbi információnktól eltérő adat jutott tudomásunkra a fúrással megbízott horvát, zágrábi székhelyű Crosco cég által biztosított fúrótechnológia bérlésével kapcsolatban. Az eszközök naponta 22 ezer dollárjába kerülnek a megbízónak. A kanadai vállalkozás egyébként jelezte: a későbbiekben adnak részletes információt a feltárás körülményeivel, várható eredményeivel kapcsolatban. Annyit azonban megtudtunk, hogy eredményes fúrás esetén terveik szerint nyárra érik el a célul kitűzött, csaknem hatezer méteres mélységet. A mélyre jutás sebessége egyébként rengeteg tényezőtől – a gépezetek műszaki állapota mellett az éppen érintett kőzetrétegek minőségétől is függ.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tervezés vagy a megtorpanás éve?

Az ellenzék tartózkodása mellett elfogadta Makó ez évi, közel négy és fél milliárdos költségvetését… Tovább olvasom