Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

A tűzoltók védőruhára pályáznak Makón

Ötmillió forint értékben pályáztak védőfelszerelésre a makói tűzoltók. Az egyenként több százezer forintos védőruha ugyanis akár egy bevetésen alatt is használhatatlanná válhat.
Lehetőség nyílt a makói önkormányzati tűzoltóság számára, hogy bővíthesse felszerelését, így ötmillió forint értékben pályázott védőruházatra, sisakra és egyéb, a tűzoltásban részt vevők életét, egészségét óvó eszközökre. Mint azt Szabó Ferenc alezredestől, a városi parancsnokság vezetőjétől megtudtuk: jelenleg van elegendő felszerelés minden tűzoltó számára, de egy komplett ruházat akár egyetlen bevetés alatt is teljesen használhatatlanná válhat, ezért is szükséges a tartalék biztosítása.

– Többféle hatással szemben is ellenállónak kell lennie a felszerelésünknek, hiszen a tűzeseteknél végzett oltás mellett a baleseti mentésben is gyakran segédkeznek a tűzoltók. Ilyenkor sok esetben kell éles fém alkatrészek, kiálló vaselemek között dolgoznunk, amik szétszakíthatják az egyenként több százezer forintot érő védőruházatot. Az intenzív hőhatás is rendkívül igénybe veszi a felszerelésünket, az általánosan használt ruházat 140-150 fokos hőnek képes ellenállni.

Egyébként ezek a ruhák több rétegűek, a külső hővédő elemen belül vízzáró réteg is található, valamint pamut és verítékpárologtató anyag teszi komfortosabbá a viseletet. A tűzben több réteg is átéghet, ilyen esetben sajnos már nem javítható a felszerelés – fogalmazott Szabó Ferenc, aki elmondta, ezekben a hetekben az avar- és tarlótüzek jelentenek komoly munkát a tűzoltóknak.

Egy általános védőruházat egyébként körülbelül 150 ezer forintba kerül, egy sisakért pedig akár 50 ezer forintot is elkérnek. Az igényelt 5 millió forintból pedig biztosítani kell a rendszerbe álló új tűzoltók ruháit is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honvédi aszfalt – húszmillióból

Újabb utca kapott aszfaltburkolatot Makó Honvéd városrészében, ezúttal pályázati, önkormányzati… Tovább olvasom