Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A TXM több ezer munkahelyet ígér

Öt éven belül a jelenlegi kettő helyett ötven fúróberendezés végzi a Makó-árokban lévő gáz feltárását, a cég több ezer állást biztosíthat a Dél-Alföldön – jelentette be tegnap Hódmezővásárhelyen Marc A. Brunner, a Falcon Oil & Gas Corporation elnöke. Hozzátette: bebizonyosodott, hogy Európa leggazdagabb gázmezőjét találták meg.
Bár az elmúlt hónapokban elkészült kutakból a földgáz kitermelése még nem kezdődött meg, mégis nagyszabású fejlesztéseket tervez a megyénkben gázfeltárást végző Falcon Oil & Gas Corporation, illetve hazai leányvállalata, a TXM Kft. – jelentette be tegnap a hódmezővásárhelyi városházán Marc A. Brunner, a társaság elnöke – aki szerint immár bizonyított, hogy Európa leggazdagabb gázmezője húzódik az úgynevezett Makó-árokban. A terület szeizmikus méréseit befejezték, és több kutat – köztük az óföldeákit – is az előírt értékekig mélyítettek. A kitermelés megkezdéséhez az kell, hogy megszerezzenek minden engedélyt.

– Az eddig elkészült kutakat két fúróberendezés mélyítette, ám terveink szerint öt éven belül ötven dolgozik majd a bányatelkünkön – mondta Marc. A. Brunner. – Most közel ötszáz magyar munkavállaló érintett a beruházásunkban, de a termelési kapacitás növekedésével több ezer itt élő polgár megélhetését biztosíthatja a feltárás – összegezte az elnök.

Kiderült: Vásárhely területe alatt a legmélyebb az árok, a feltérképezett dél-alföldi gázkincs csaknem egyharmada ebben a térségben található – ám a település határain belül természetesen nem terveznek fúrást. A jelenlegi technológiával ugyanis probléma nélkül megoldható a réteg vízszintes feltárása, így a városon kívül elhelyezett kutakból is kinyerhető a szénhidrogén. Szabó György, a TXM ügyvezetője és a bányatelek műszaki felelőse megnyugtatta a hódmezővásárhelyieket: a gázkincs több ezer méteres mélységben helyezkedik el, és a feltárók rendszere zárt, így most és a kitermelés közben sem lesz veszélyben az itt élő csaknem ötvenezer ember élete, egészsége.

A kutatás és a kitermelés nem érinti a Vásárhely alatt húzódó termálvízkészletet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén negyedével nőtt a keleti átkelőnk forgalma

Huszonhat százalékkal nőtt Románia és Bulgária uniós csatlakozása óta a nagylaki határátkelő… Tovább olvasom