Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Ácsné kedvéért újra mérik a zajszintet

Makó - Az eddigi mérések szerint nem zajosabb a megengedettnél az M43-as, illetve az elkerülő út. Mégis újból méret a NIF Zrt. a közelben lakó Ács Pálné panasza miatt. Az asszony viszont ragaszkodik a zajvédő falhoz, mert neki hangos a forgalom.
A május végén az M43-as útnak a várost elkerülő része mentén elvégzett akusztikai vizsgálat szerint az autóforgalom zaja sem éjjel, sem napközben nem haladja meg a törvényes határértéket egyetlen helyen sem – tájékoztatta lapunkat Loppert Dániel, a sztrádát építtető Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs igazgatója. A kérdés, hogy mennyire hangos a forgalom, azért merült fel lapunkban, mert a Cédulaház utcában lakó Ács Pálné megkeresett bennünket azzal a panasszal, hogy a közlekedő kamionok robaját nem tudja elviselni – az ő háza van a legközelebb az M43-asról leágazó elkerülő úthoz. Azt mondta, különösen kora reggel nagy a zaj.

Mi ugyan nem ilyen időpontban, de jártunk a helyszínen. Úgy tapasztaltuk, a belvárosban ennél jóval nagyobb a zaj, és az utcabeliek véleménye is erősen megoszlott arról, igaza van-e Ácsnénak. Őt olvasóink különben régről ismerhetik: évekkel ezelőtt a közeli tejgyárat találta hangosnak, emiatt fordult panasszal a különböző szakhatóságokhoz. Ezt a problémát végül az élet oldotta meg. Az üzem bezárt.

A május végi méréseket egyébként Ácsné kifogásaitól függetlenül végezték el, méghozzá a Járandó tanyán lévő két lakóingatlanon, az épületek keleti és nyugati oldalán. Miután ezek a helyszínek a panaszos lakhelyétől némileg távolabb vannak, a jövő hét folyamán újabb méréseket végeznek – ígérte a NIF Zrt. Ennek eredményéről várhatóan július közepén ad tájékoztatást a társaság. Ácsné azt szeretné, ha ezt a mérést náluk, hajnal 4-5 óra felé végeznék el, de nem bízik a hitelességében. Kijelentette: bármi lesz is a tulajdonképpen az ő kedvéért készülő újabb szakvélemény eredménye, mindenképp aláírásgyűjtést indít. Azt mondta, valamelyik hajnalban a fia sem tudott aludni, akkora volt a zaj. Csak az nyugtatná meg, ha megépítenék a védőfalat.

Olvasóink írták

 • 19. Egyolvasó 2011. július 08. 07:48
  „14. Naiv 2011.07.05. 17:41

  Lehet, Ács néni extra érzékeny, szívem szerint orvost küldenék hozzá, vizsgálná be a hallását....Érdekes, amennyire tapasztalom ( magamon is ), ahogy idősödik az ember gyereke, úgy kopnak el az érzékszervei, kivéve a gyevi bírót, vagy még talán az Ács nénit....

  Teljesen egyet értek veled, az én látásom is minden fizetés után egyre rosszabb, mert mindig kevesebbet látok belőle.”
 • 18. dmonlájn 2011. július 06. 10:53
  „javaslom a vasárnap reggeli mérést - kamionstop miatt :D

  vegyen füldugót!

  vegye ki az elemet a hallókészülékből

  ha megépül a fal és 2013-ig az M43 a határig, akkor meg a kilátást fogja zavarni!”
 • 17. NoComment- 2011. július 06. 01:17
  „Ács Pálné !
  Ugyan ugyan ! Ennyire ráér,Menjen el a fia dolgozni,és majd kellőképpen elfárad ahhoz hogy tudjon aludni !”
 • 16. Pierre_Quatre 2011. július 06. 00:24
  „"Csak az nyugtatná meg, ha megépítenék a védőfalat. "

  Engem meg csak az, ha végre valaki adna neki egy csomag füldugót. Pakson ingyen osztogatják az atomerőmű látogatóinak, olcsóbb lenne mint a zajvédő fal, az fix.”
 • 15. countryman 2011. július 05. 21:21
  „13. Igazad van teljes mértékben.
  Apátfalván 10 másodpercenként megy el egy kamion a főúton, és nem vennék rá mérget, hogy a megengedett sebességen belül..Szóval nem csak hangos, de veszélyes is a sztráda.”
 • 14. Naiv 2011. július 05. 17:41
  „Lehet, Ács néni extra érzékeny, szívem szerint orvost küldenék hozzá, vizsgálná be a hallását....Érdekes, amennyire tapasztalom ( magamon is ), ahogy idősödik az ember gyereke, úgy kopnak el az érzékszervei, kivéve a gyevi bírót, vagy még talán az Ács nénit....”
 • 13. Zsooo51 2011. július 05. 14:54
  „Kedves Ács Néni! Cseréljünk házat egy hétre ! Én az egy hét alatt,kipihenném magam,Őn pedig,soha többé nem kérné a falat!! Egy nap után elmenekülne innen!!
  Apátfalva 43-as út mellett lakó több Család nevében mondom ezt! A Mi házunk,15 méterre van az úttól!!!
  A Mi házainkban keletkezett károkat,Ki fizeti meg??”
 • 12. Lokálpatrióta 2011. július 05. 10:53
  „"Az eddigi mérések szerint nem zajosabb az M43-as a megengedettnél...az asszony viszont ragaszkodik a zajvédő falhoz, mert neki hangos a forgalom"

  A bérem megfelel a munkaszerződésemben foglaltaknak, de én kevésnek találom és ragaszkodok a fizetésemeléshez...

  Minden tiszteletem a kivitelezőké, hogy újra elvégzik a zajszintmérést és nem küldik el rögtön a mamit melegebb éghajlatra...”
 • 11. ingalil 2011. július 04. 20:39
  „Mindig minden házban,utcában van egy ilyen "Ácspálné"”
 • 10. Gyuszika90 2011. július 04. 19:17
  „Nem tudom mit kell itt mérni, mi kb 20m-re vagyunk az elkerülőtől és bent a házba semmit sem veszünk észre....”
 • 9. Egyolvasó 2011. július 04. 16:29
  „Teljesen igazat adok a néninek, és tessék vissza állítani a régi kerékvágásba a forgalom menetét, úgyhogy vissza a forgalmat a 43-as főútra, talán az új körforgalmi csomópont is hamarabb elkészülne.:-))))”
 • 8. dmonlájn 2011. július 04. 15:23
  „7. katryn 2011.07.04. 14:52

  honnan hova közlekedtél? Mert nem mindegy,hogy Nagylakról Szeged felé vagy Makóról Szeged felé, ugyanis Makó után a régi 43-as A 43-as!
  Útdíj: hülyeséget beszélsz, mert a "régi" 43-as is útdíj köteles a 7.5 tonna feletti járműveknek és miért jönnének le a pályáról Szegednél egy régi, kátyús és lassú útra, amikor sokszor azt halljuk, hogy ki van belőlük kényszerítve a gyors szállítás?
  Trollozol???? nem illik!”
 • 7. katryn 2011. július 04. 14:52
  „július 4-én délelőtt a régi 43-ason közlekedtem Szeged irányába gépkocsival, azt hittem nem jó helyen járok !
  Tele az út kamionnal, nem tudom mi történhetett, de egy biztos legalább fele román rendszámú volt.Így persze nem nehéz zajszintet majd megállapítani.
  Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy legalább eseti jelleggel megnézi ezeknek a hatalmas járműveknek az indokoltásgát valaki is ?? hogy ezek mind célirányosan árut szállítanak Szeged és Nagylak között ? ugyan kérem szépen ezt senki nem gondolja komolyan.
  Lehet rájöttek drága az útdíj ? nincs olyan nagy forgalom visszaszivárognak...
  Ajánlom figyelmébe azoknak akire az ügy tartozik nézzenek kissé széjjel”
 • 6. Tommyst 2011. július 04. 11:50
  „5.: :D :D Ritkán nevetek kommenten, de ez most olyan volt. :)”
 • 5. dmonlájn 2011. július 04. 11:29
  „4. vip007 2011.07.04. 10:16

  vagy vegyék ki a hallókészülékéből az elemeket!”
 • 4. vip007 2011. július 04. 10:16
  „Valaki vegyen már neki egy füldugót!”
 • 3. sziporka67 2011. július 04. 09:27
  „1. dmonlájn 2011.07.04. 08:08

  Teljesen egyetértek. Örüljünk, hogy a hölgynek ez a legnagyobb problémája. Irigylem!
  Egyébként nagyon jó hő- és hangszigetelt nyílászárókat lehet kapni. Ja , hogy az neki kerül pénzbe? Az is igaz. De azért meg lehet nézni, hogy a 43-as városi szakaszán az elmúlt évek alatt hány házban cserélték ki az ablakokat. Nem véletlen.....!”
 • 2. szilencium 2011. július 04. 08:36
  „Van baj ,nem kevés!Csak azt kellene eldönteni,hogy hol van az a baj?
  Lehet,ha azt mondanák az állam részéről,hogy holnap épül a fal,de 10%-l kevesebb lesz a nyugdíja,mert abból épül a mű,akkor nem is lenne annyira zavaró az a forgalom!
  Amikor a pusztát szeli át egy út,és a közelben csak egyetlen család lakik,és ők kérik a zajvédő falat,mert mondjuk állattartásból élnek,akkor megértem a kérésüket.Na,de ilyen esetben?
  A zajmérés mellett,hallásvizsgálatra is rendelném a panaszost,mert még az is kiderülhet,hogy a kor előrehaladtával,csökkenhet a hallás,ami ugye azzal jár,hogy nehezebben hall meg dolgokat.Eddig legalábbis nem hallja,hogy másokat egyáltalán nem zavar a tőlük messze zajló forgalom,ami egy év múlva,még messzebb lesz!Ja,hogy a fal meg marad,és egy év múlva meg az lesz a baj,hogy ronda, nem illik a tájba.Bontsák már el!
  Amúgy,ha jogos a panasz akkor tényleg oldják meg,ha nem,akkor felejtse el a DM ezt a témát,vannak ettől izgalmasabb dolgok is a környékben!”
 • 1. dmonlájn 2011. július 04. 08:08
  „költözzön ki csak egy hétre Apátfalvára és inkább oda kérje a zajvédő falat! 700 méterre van most a körforgalomtól, az Apátfalviak meg 10-re! Na KIHEZ IS VAN KÖZELEBB?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készülnek a kövegyi utcanévtáblák

Már készülnek, és egy hónap múlva a helyükre kerülnek a kövegyi utcanévtáblák. Tovább olvasom