Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Ádók Jánosné lett az év főkertésze

A makói Ádók Jánosnét választotta idén a szakmai szövetség az év főkertészének. Döntő részben neki köszönhető, hogy Makó elnyerte a legvirágosabb magyar város, majd az ezüstérmes európai virágváros címet – pedig eredetileg nem is kertésznek, hanem vegyésznek készült. Ma százhúsz hektár rendben tartásáról gondoskodik, és kedvenc virága a rózsa.
Ádók Jánosné az elismerésként kapott oklevéllel. Fotó: Szabó Imre
Ádók Jánosné – vagy ahogyan őt a városban mindenki ismeri, Babika – családjában, illetve a felmenői között összesen huszonhét kertészt találni, édesapja ráadásul ugyancsak főkertésze volt egykor Makónak. Ő azonban eredetileg nem kertésznek, hanem vegyésznek készült: vegyipari technikumba jelentkezett, ám mivel csak előfelvételisként kapott helyet, volt egy szabad éve, és ezalatt végül mégiscsak ennek a hivatásnak a rabjává vált. Ma már nem bánja: el sem tudná képzelni az életét másként, mint virágok között.

Saját virágkereskedése, kertészete mellett éppen tíz esztendeje vállalta el a városi főkertészi posztot. Abban az időben keveset járt a belvárosban, ám akkor mindig megdöbbent azon, hogy a virágágyásokban néhol gyomnövények virítanak, a sövény rendezetlen.

Az első park, amit csapatával rendbe hozott, a városháza előtti díszpark volt. Ma már összesen százhúsz hektár zöldterület rendben tartásáról gondoskodik. A város tavaly erre a célra huszonhétmillió forintot költött – igaz, egy évvel korábban ennek az összegnek a dupláját, akkor volt ugyanis az európai városok virágversenye. Mint emlékezetes, ezen Makó ezüst minősítést szerzett, egy évvel korábban pedig elnyerte az ország legvirágosabb városa címet. Ádók Jánosné megjegyzi persze: nem minden a pénzen múlik. Kedvenc virága különben – bár természetesen mindegyiket szereti – a rózsa.

Az ország kisebb-nagyobb városaiban összesen tizenegy főkertész dolgozik, közülük a hetedik Ádok Jánosné, aki az Év Főkertésze címet a szakmai szövetségtől megkapta. Az oklevelet egy értékes festmény kíséretében a minap Egerben vette át. Nagyon büszke rá, pályája csúcspontjának érzi az elismerést, de azt mondja, nem csak őt illeti: része van benne a városüzemelési csoportot vezető Műhelyi Istvánnak éppúgy, mint a parkok, zöldterületek rendben tartásán dolgozó közmunkásoknak vagy azoknak a helybélieknek, akik évről évre beneveznek a Virágos Makóért mozgalomba, szebbé téve házaikat, portájuk környékét. A mozgalom elindítása különben ugyancsak Babika nevéhez köthető – sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az induláskor heten neveztek be, idén pedig majdnem ötszázan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sváb ház nem lesz szégyenfolt

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság ígérete szerint októberben megkezdődik a most még a falu… Tovább olvasom