Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Aki stroke-ot kap Makón, ezután is sokat utazik

Makó - A minisztériumhoz tavaly ősszel eljuttatott kérelmek ellenére fél év után sem került vissza a stroke-osok ellátásának teljes joga a makói kórházhoz.
A Kövegyen vagy Nagyéren agyérkatasztrófákat szenvedőket továbbra is Szegedre kell szállítani, ahol döntenek: visszaküldik-e a pácienst Makóra. Eddig szerencsére nem halt meg beteg út közben.

Tavaly több fórumon is kérelmezték – többek között ősszel az egészségügyi miniszterhez is eljuttatta levelét a makói Kórház – de továbbra sem került vissza a stroke-os betegek elsődleges ellátásának joga a Maros-parti város Kórházához. Mint ismeretes: tavaly nyáron kelt az egészségügyi tárca rendelkezése, aminek értelmében az agyér-megbetegedések gyanújával beszállított személyek elsődleges ellátását ügyeleti időben csak Szegeden végezhetik – noha Makón mind a humán, mind a technikai feltételek adottak lennének a stroke-osok elsődleges kezeléséhez.

A makói Kórháznak nincs teljesítményvolumene arra, hogy ügyeletben ellássa a stroke-os betegeket. Fotó: Frank Yvette

– Semmi nem változott fél év óta, és nem kaptunk olyan információt, hogy bármikor is remélhetnénk: ügyeleti időben is nálunk részesüljenek elsődleges ellátásban a stroke-gyanús betegek – fogalmazott Baráth Lajos. – Így a megyében mindenkit Szegedre kell vinni, még akkor is, ha logikusan már Makón meg lehetne kezdeni a kezelést.

A makói Diósszilágyi Sámuel Kórház és Rendelőintézet igazgatója azt mondja, eddig a kényszerű továbbszállítás miatt szerencsére még egyetlen beteg sem halt meg, ám ezekben az esetekben kiemelt figyelmet fordítanak a páciensekre.

Bővülhet a baleseti ellátás

Ha a stroke-osok ellátása esetében nem is, a baleseti sebészet ügyében esély van rá, hogy bővüljön a makói Kórház teljesítményvolumene – tájékoztatta lapunkat Baráth Lajos igazgató. Megtudtuk: ennek részletei még kidolgozásra várnak, hamarosan kiderülnek.

Jakus Lajos neurológus főorvos lapunknak a probléma magyarázataként elmondta: a szegedi utaztatást az úgynevezett trombolízisre szoruló betegek miatt tartották indokoltnak. Az összes agyérkatasztrófát elszenvedő embernek mindössze 1-5 százaléka szorul erre a kezelésfajtára, amit valóban csak a megyeszékhelyen tudnak ellátni. Az agy vérellátását akadályozó vérrög feloldásáról van szó.

Az intézetben egyébként négy neurológus szakorvos dolgozik, a Kórház ráadásul minden eszközzel fel van szerelve ahhoz, hogy megállapíthassák: lehetséges-e Makón az agyérbetegségben szenvedő ellátása, vagy tovább kell őt küldeni a megyeszékhelyre.

A betegeket az orvostudományi egyetem neurológiai klinikája fogadja. Vécsei László professzortól, a tanszéket vezető egyetemi tanártól megtudtuk: folyamatosak a tárgyalások a helyzet racionalizálásáról.

A változás igazán a Szegedtől távolabb eső településen megbetegedőket érinti érzékenyen, nekik ugyanis 20-25 helyett gyakran 70-80 kilométert is mentőben kell zötykölődniük az erős forgalmú, rossz állapotú 43-as főúton.

Olvasóink írták

  • 1. egal 2008. február 28. 17:55
    „Drukkolok,hogy visszakapják a stroke-os betegek ellátási jogát a makói NEUROLÓGUSOK, a betegek érdekében is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli támogatás az ipari parkba költözőknek Makón

Makó - Ingyen megkaphatja az ipari park egyhektáros portáját, és ezen felül még 15 millió forintos támogatásban részesülhet az a makói vállalkozás, amely vállalja: ötven új munkavállalót foglalkoztat. Tovább olvasom