Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Ákos, az óvodás motorversenyző

A makói Rozgonyi Ákos, aki már majdnem hatéves, óvodás létére tapasztalt versenyzőnek számít. Négyévesen egy nap alatt megtanult motorozni, nemrég pedig krosszversenyzőként Európa Kupát is nyert. Azt mondja: a motorozás az élete értelme.
Rozgonyi Ákos, az ifjú bajnok. Az alma nem esett messze a fájától. Fotó: DM/DV-archív
– Már egy-két éves koromban megismertem a technikai sportokat, mivel apukám motokrosszversenyző, most éppen az országos bajnokság negyedik helyén áll – mesélte lapunknak az alig hat éves Rozgony Ákos, akiről megtudtuk: szüleivel gyakran járt a versenyeken, és a családban is úgy emlékeznek, hogy hamarabb mondta, hogy brümm-brümm, mint hogy apa vagy anya. Negyedik születésnapja előtt pár nappal egy léghűtéses ötven köbcentis KTM-el – versenymotorral – lepték meg a szülei. Addigra a testi épségét féltő nagyszülők már felszerelték bukósisakkal, csizmával és mellvéddel is, hogy az első önálló motorozás sérülésmentes legyen. Még aznap megtanult motorozni, néhány nap múlva, amikor már négyedik életévét betöltötte, belefogott a versenyzésbe.

– Úgy emlékszem, hogy tavalyelőtt márciusban már ügyesen vezettem a motort, ezért úgy gondoltuk, hogy egy erősebbre válthatok, aminek sokkal jobb a féke és a futóműve is. Lecseréltük az 5 lóerőst egy 12 lóerős vízhűtéses versenymotorra. Ezzel már elindulhattam életem első versenyén, 2004 május elsején Kiskunmajsán, ahol harmadik helyezést sikerült elérnem. Kiváltottuk az ötven köbcentis mini kategóriára a jogosítványt, és ettől kezdve minden versenyen, ahol csak lehetett, indultam. Szlovákiában az Eb-fordulón töltöttem be ötödik születésnapomat, és a kétnapos versenyen 14. helyet értem el. Innentől kezdve mindig csak nálam jóval idősebbek tudtak legyőzni, és év végén az országos bajnokságban hatodik lettem. Sümegen, egy meghívásos versenyen már első lettem.

Rozgonyi Ákos szeretett motorja nyergében. Fotó: DM/DV-archív
A szülőktől megtudtuk: a heti két-három edzés és a kitartó munka hamar meghozta gyümölcsét. A tél beálltával is edzenek, a közeli homokbányába járnak ki gyakorolni, sőt tavaszra sikerült teljesen tönkretenni a motort, így egy új KTM-et kapott a nagyközépsős legény.
A gyermek édesapja szintén nagy barátja a motoros kétkerekűeknek, hiszen nemrég Szegeden nyitott motorkerékpár-kereskedést, így kisfia gyakorlatilag mindennap közel lehet a szeretett gépekhez.

– Szüleimmel egy mikrobusszal és egy lakókocsival járunk hétvégenként versenyekre – mondja Ákos. – Sok olyanon is voltunk, ahol együtt indították az ötven és a hatvanöt köbcentit is. Itt is sikerült összesítésben második-harmadik helyezést elérnem, tehát megint csak a nálam idősebb és erősebb motorokkal versenyző fiúktól kaptam ki, de volt olyan, akit legyőztem. A motorozáson kívül nagyon sokat szoktam biciklizni is, és azt is szeretem, ha apa elvisz vadászni – mesélte büszkén Ákoska.


Ákos eredményei – 50 cm3-ben

Ákos első helyezést ért el az Európa Kupán (Csehország, Kromeriz), a Kelet-kupán (Szolnok, Tiszacsege, Kisújszállás, Gyula), a Nyugat-kupán (Sümeg, Nagykanizsa), a Yamaha-kupán (Toponár, Kaposvár, Felsőnána). Valamint a Kaposszekcsőn, Kaposkeresztúron, Szatymazon és Kiskunmajsán rendezett versenyen. Második lett az országos bajnokság versenyein, Kőszárhegyen, Dunaújvárosban, Tápióbicskén, Pakson, s a szlovákiai Senkvicén harmadik helyezést ért el. Motorja KTM SX 50 Pro Junior típusú, 12 lóerős, automata váltós, 38 kilogrammos.


Dékány Dóra

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés Makón a parkolóhely

Akik autóval közlekednek, nap mint nap tapasztalhatják: nagyon kevés a parkolóhely Makón –… Tovább olvasom