Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Albérlet a makói vasút árnyékában

Tavaly októberben még a kilakoltatástól rettegett a makói Handl család. Házuk tulajdonosa, a MÁV azonban nemrég albérleti szerződést kínált nekik, és lehet, hogy tavasszal meg is vásárolhatják az ingatlant.
Handl László és élettársa, Kolompár Kitti, valamint az apa bátyja, Handl Jenő a kis ház előtt. Fotó: DV
A makói vasúti töltés szélén áll az a kis házikó, amelyben közös gyermekét neveli Handl László és Kolompár Kitti. A család tavaly októberben még a kilakoltatástól tartott, már a végrehajtás napját is kitűzték, ám úgy tűnik, végül sikerül egyezségre jutniuk az ingatlan tulajdonosával, amely – mint az számukra utólag, évtizedek múltán kiderült: a MÁV.

Amint azt még tavaly ősszel lapunkban is megírtuk, a família egy tulajdonjogvita miatt keveredett a kényelmetlen helyzetbe. A jelenlegi bérlő édesanyja 1979 óta a házban lakott mint egy önkormányzati tulajdon bérlője – ebben a hiszemben élt a család az asszony halálát követően is. 1995-ben aztán úgy döntöttek, hogy megvásárolják a mindössze kétszobás, csaknem százéves házikót. Ám ekkor kiderült, hogy az ingatlannak nincs bejegyzett tulajdonosa, sőt még a térképeken sem szerepelt, helyrajzi számmal sem rendelkezett. Ezután már nem fizettek a bérleményért – ugyanis nem volt kinek. Csaknem hat évvel ezelőtt, 2000-ben érkezett egy végzés, miszerint az épület tulajdonosa a Magyar Államvasutak, amely azonban árverezésre akarta bocsátani azt, ehhez érvényes bírói határozatot is szerzett a kilakoltatásról. A család ezután fordult személyesen a vasúttársasághoz.

– Sikeresek voltak a megbeszélések, egyelőre maradhatunk az épületben, a MÁV ez év márciusának végéig albérleti szerződést kötött velünk. Hogy azután mi lesz, azt még pontosan nem tudom, de komoly terveink vannak – fogalmazott Handl László. A fiatalembertől megtudtuk: továbbra is nagyon szeretnék megvásárolni az épületet, amit korábban 1,4 millió forintra értékeltek fel, ám a becslést hamarosan újra megismétlik. A családfő még azt is elmondta: nagyon bízik benne, hogy a következő hónapokban növelik a szociálpolitikai támogatás összegét, amivel egy gyermek után már jelentős önerővel számolhatnak. Ehhez hitelt szeretnének felvenni.

– Szerencsére még tavaly sikerült a feleségemnek bejelentett álláshoz jutnia, így valóban lehetőségünk van rá, hogy hitelt vegyünk fel. Így már csak a tavaszi tárgyaláson múlik, milyen vételárban sikerül megegyeznünk – mondta bizakodva a fiatalember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aggódtak az újvárosiak, hogy megépül-e járdájuk

Folytatódik az újvárosi járdaprogram Makón – a gyalogutakat most már kizárólag térkőből… Tovább olvasom