Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Antal József atya, a zenetudós

Tíz esztendeje hunyt el Antal József atya, a makói szervita kápolna igazgatója. A sokak által ismert és szeretett római katolikus lelkipásztor gazdag zenei örökséget hagyott maga után, amely még feldolgozásra vár.
Antal József az egyházi népénekek kutatója volt. Fotó: DV
A csöndes, ugyanakkor barátságos és rendkívül művelt Antal József huszonöt éven át volt a makói Szervita kápolna igazgatója. Aki csak ismerte, jó pásztorként emlékezik vissza rá: összetartotta híveit, felkarolta az ifjúság nevelését, nagy kedvvel hitoktatott, kántorokat képzett, és hangversenyeknek adott helyet templomában – hangzott el a makói könyvtárban azon az emlékülésen, amit a tiszteletére rendeztek a napokban. Ugyanakkor zenetudós népénekkutatóként is érdemes az utókor tiszteletére – munkája mindmáig egyedülálló az egyetemes egyházi zene történetében.

Antal atya iskolai tanulmányaival párhuzamosan konzervatóriumot végzett. Zenei érdeklődését és tehetségét szüleitől örökölhette: édesanyja neves kántorcsaládból származott, édesapja pedig kántortanító volt. Pappá szentelése után zenei érdeklődése az egyházi népénekek felé irányult, és minden szabadidejét arra áldozta, hogy az általa összegyűjtött közel kétszáz keresztény énekeskönyv anyagát feldolgozza. Ezzel a zenetudomány szempontjából is jelentős munkával Barna Gábor néprajzkutató egyetemi tanár szerint Antal atya szándéka az volt, hogy összeállítson egy egyetemes és ökumenikus kancionálét, azaz énekeskönyvet, amelyet minden keresztény felekezet használhat. Az általa megálmodott népénektár nemcsak dallamok és szövegek szerint csoportosította volna a dalokat, hanem aszerint is, hogy melyik milyen vallási szertartáson énekelhető.

Tíz évvel ezelőtti hirtelen jött halála után azonban életműve torzó maradt. Antal József zenei hagyatékát, amely még mindig feldolgozásra vár, a szegedi egyetem néprajzi tanszékén őrzik. Halottas énekeiből már készült egy szakdolgozat, de a többi még kutatásra, rendszerezésre vár.

Varga Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kátránypapír fedi a Bérpalota kupoláját

Most már biztosan nem fognak beázni azok a lakások, amelyek a makói Bérpalota emeleti részén, a… Tovább olvasom