Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Apja Páger Antal osztálytársa volt

Makói színészek egy csokorban címmel írt kötetet a helybeli néprajzi gyűjtő, helytörténész, Szabó Jenő. Édesapja Páger Antal egykori osztálytársa volt, és szerinte Makót nyugodtan nevezhetnénk színészvárosnak, annyi tehetséget indított útjára.
Szabó Jenő a kötet új kiadását további oldalakkal szeretné kiegészíteni. Fotó: Karnok Csaba
A nyolcvanegy esztendős nyugalmazott köztisztviselő, Szabó Jenő azért írt könyvet a színészvilág makói nagyjairól, mert a legismertebbel, Páger Antallal édesapja egy osztályba járt. Az egész család színházkedvelő volt: gyakran látogatták a helyi Hollósy Kornélia Színház előadásait. A kötetről azt mondja: kétévi kutató- és gyűjtőmunkája van benne, korabeli újságok és önéletrajzok alapján állította össze.

Összesen tizenegy művészről ír a kilencvenoldalas, gazdagon illusztrált, címlapján az egykori faszínházat megörökítő füzetben. A munka azonban még most, a megjelenés után sem ért véget, szándéka szerint még kiegészíti a könyvet néhány pluszoldallal. A szerzői kiadásban napvilágot látott munka külön érdekessége a közzétett temérdek újságcikk – ezek kivétel nélkül Szabó Jenő saját gyűjteményéből kerültek a könyv lapjaira. A Makói színészek egy csokorban egyébként a lelkes helytörténész, néprajzi gyűjtő hetedik kiadványa.

Szabó Jenő úgy véli, noha Makót az innen elszármazott sok politikus miatt sokan minisztervárosként emlegetik, találóbb volna a színészváros elnevezés, annyi tehetség pályája indult innen. A leginkább figyelemre méltónak közülük természetesen Páger Antalt tartja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki akartak rabolni egy makói zálogházat

Az üzletben dolgozók bátor fellépésének köszönhetően üres kézzel futamodott meg az a férfi, aki… Tovább olvasom