Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Áprilisban kezdik Makón az új főutca átalakítását - látványtervvel!

Áprilisban kezdik Makón az új főutca átalakítását - látványtervvel!Makó főutcája a tervezőasztalon. Látványterv
Tényleg ráfér az alapos felújítás Makó majdani új főutcájára, a Deák Ferencre: rossz állapotú a járda, az aszfalt, az esővíz sok helyről el sem folyik. Akivel az ott lakók közül beszéltünk, már várja a munkák indulását.
– Nagyon várjuk már a felújítást, különösen azért, mert a házunk előtti járda borzalmas állapotú, hepehupás – mondta tegnap a makói Deák Ferenc utca egyik lakója, Molnár Sándorné. Megírtuk: ez az utca lesz Makó új főutcája, miután várhatóan áprilisban elkezdik felújítani. Hosszú és forgalmas belvárosi utcáról van szó; utóbbi nem csoda, hiszen a mintegy hatvan lakóház mellett üzletek is vannak, és itt működik a városi piac.
 
Molnár Sándorné előtt szinte balesetveszélyes a járda. Fotó: Szabó Imre
Molnár Sándorné előtt szinte balesetveszélyes a járda. Fotó: Szabó Imre


A két oldalról százesztendős platánsorral szegélyezett, hangulatos utca várhatóan még népszerűbb lesz a felújítást követően, hiszen – mint a témában a héten tartott lakossági fórumon sokak örömére elhangzott – az utca elejére dísztéglából épített mellvédet megbontják, így újra összekötik a főtérrel.
 
Fotó: Szabó Imre
Fotó: Szabó Imre


Molnárné annak is örül, hogy a csapadékvíz-elvezetést rendbe teszik, az eső ugyanis nagyon sok helyen megáll a járdákon. De ugyancsak kritikán aluli az aszfalt minősége – van, ahol repedezett, foltos, másutt lyukak is láthatók rajta. Mint a tervekről tudni lehet, a Deák Ferenc utcai járdát kiselemes térkövekből rakják ki a könyvtártól, az utat újraburkolják, és aszfaltos kerékpárút is épül. Felújítják a közműhálózatot – ebből látványosnak az ígérkezik, hogy a föld alá kerülnek a légkábelek.
 
Makó főutcája a tervezőasztalon. Látványterv
Makó főutcája a tervezőasztalon. Látványterv


Ami a fákat illeti: korábban már megírtuk, hogy a környék fái közül a szakemberek javaslatára kivágnak 26 útban lévőt, 18 korhadtat, 9-et a helyén hagynak és kezelésbe vesznek, kettőt pedig máshová ültetnek át. Ugyanakkor ez információink szerint a sokak által kedvelt platánsorból csak 3, nagyon odvas, lényegében élettelen fát érint. És ültetnek is új fákat, szám szerint 74-et.

A piacra járóknak minden bizonnyal az tetszik majd a legjobban az újdonságok közül, hogy a bejáratnál a mostaninál több kerékpárt lehet majd elhelyezni, a jégpálya mellett pedig korszerű parkolót alakítanak ki. Egyébként a piac bővítésére, felújítására is benyújtott a város egy 250 milliós pályázatot, ennek elbírálásáról azonban egyelőre nincs hír.
 
A Makovecz-vita

A Deák Ferenc utcát a Makovecz Imre tervezte könyvtár építésével együtt újítják fel. Erről, illetve a Kossuth-díjas építészhez kötődő egyéb makói beruházásokról a napokban összefoglalót közölt a hvg.hu. Ez is jelzi, a Makovecz-örökség vitatott, épületeiről többek között le szokták írni, hogy drágák, a fenntartásuk is költséges. Legutóbbi makói fórumán Lázár János honatya, miniszter erről azt mondta, ezt a vitát Makón bő két évtizede kellett volna lefolytatni, amikor az akkori városvezetés Makoveczet felkérte. Azóta tucatnyi épülete van a városban. Ami pedig a költségeket illeti, a turistákat is vonzó épületek nyilván drágábbak, mint az átlagosak, de ezek fenntartásához a kormány segítséget nyújt.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százan búcsúztak Csanádpalota polgármesterétől

Több százan búcsúztak Csanádpalota polgármesterétől
Csütörtökön helyezték végső nyugalomra Kovács Sándort, aki 2006 óta állt Csanádpalota élén, harmadik… Tovább olvasom