Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Arany csapót nyert a Honvéd city Berlinben

Arany csapó-díjat nyert a berlini nemzetközi médiafesztiválon egy makói roma srác, Ferenczi János Dávid. Díjnyertes alkotása a zömében cigányok lakta városrész, Honvéd mindennapjait örökíti meg. A film hazai nagydíjat is kapott.
Ferenczi János Dávid Berlinben. Fotó: Czibolya Kálmán
Arany csapó-díjjal jutalmazta a zsűri a 15. berlini nemzetközi médiafesztiválon egy makói diák, Ferenczi János Dávid rövidfilmjét. A makói video- és művészeti műhely csapatához tartozó tehetséges alkotó a zömében romák lakta Honvéd városrész mindennapjairól forgatott egy nyolc perc hosszúságú dokumentumfilmet. Az alkotásban honvédi lakosok szólalnak meg, mesélnek életükről, a képek pedig az ottani életérzést, hangulatot igyekeznek megörökíteni. A makói video- és művészeti műhely egyébként évek óta a magyar gyermek- és ifjúsági film képviselője ezen a fesztiválon, melyen most 13 ország fiatal filmeseinek 187 alkotása vetélkedett az elsőségért.

A tizenöt esztendős Ferenczi János Dávid lapunknak elmondta: a dokumentumfilm egy pillanatnyi, hirtelen ötletből született, szándéka pedig az volt vele, hogy előítéletektől mentesen mutassa be az ott élő embereket, kultúrájukat, életüket. Ő maga egyébként roma származásúnak vallja magát és noha nem honvédi lakos, gyakran látogat a városrészbe, hiszen rokonai élnek ott – egyikük beszél is a filmben. A rangos nemzetközi elismerés mellé különben a Honvéd city a napokban egy hazait is kapott: a második országos középiskolai videofilmszemléről a fődíjat hozta el. Ferenczi János Dávid másik alkotása, a Camera man ráadásul Németország egyik legismertebb művészmozijában, a wiesbadeni Caligari filmszínházban szerepel majd június 3-án, a fiatal filmkészítők nemzetközi fesztiválja kiemelt programjában.


Makói műhelysikerek

A fiatal videósok makói műhelye szinte állandó díjazottja a különböző hazai és nemzetközi fesztiváloknak. Most például – Ferenczi János Dávid mellett – Apjok Róbert és Rozsnyai Olivér közös filmje, a Párhuzamok is díjazott lett az országos középiskolai videofilmszemlén. A Makón folyó szakmai munka elismerését ugyancsak jelzi, hogy a videoműhely tízfős alkotógárdája idén is meghívást kapott a július 14-étől 23-áig tartó berlini nemzetközi ifjúsági filmműhelybe – az utazás költségeit a makói önkormányzat állja. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre is lesz húsosfazék-fesztivál

Sikeresen zárult tegnap Makó első húsosfazék fesztiválja. A Szent Gellért Borházban a finom ételek… Tovább olvasom