Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Árnyjátékban mutatták be Pitvaros múltját

Árnyjátékban mutatták be Pitvaros múltjátA diákok felkészülés közben megismerték a település történelmét is. Fotók: Moravszki Gábor
Pitvaros - Karácsony előtt megkérdeztem a gyerekeket, ki szeretne szerepelni. A 27 fős osztály minden tagja jelentkezett - mesélte a hatodikosok osztályfőnöke, Moravszki Gábor, hogyan született az árnyjáték ötlete.
– Ilyen sokszereplős darab nincs. Így jött az árnyjáték, mert abban a vászon mindkét oldalán kell dolgozni. Azok munkája, akik a fényt kezelik, ugyanolyan fontos, mint akik szerepelnek. Nagy sikert aratott a műsorunk, amelyben Pitvaros 200 éves múltját mutattuk be.

A diákok megismerkedtek a település történetével. Otthon is érdeklődtek, ki mit tud erről. – Megtaláltuk a megfelelő zenét is, amire az életképeket bemutatjuk.
 
Az előadás egyik pillanata. A hatodik osztály a falunapon is bemutatja majd az árnyjátékot.
Az előadás egyik pillanata. A hatodik osztály a falunapon is bemutatja majd az árnyjátékot.

A történet az újratelepítéstől kezdődik, amikor a szlovák evangélikus családok megérkeztek. Egy-egy korszak jellemzőit villantjuk fel, például az imaházat, a templomot, a vasutat, a világháborúkat és a lakosságcserét. Gondot jelentett, hogy alig vannak fotók a régi Pitvarosról. A lakosságcsere idején magukkal vitték az emberek, hiszen a múltjukból nekik már csak a képek maradtak – mondta az osztályfőnök, akitől azt is megtudtuk, az ötletelések, szervezések és próbák nagyon összekovácsolták a gyerekeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kell már kabátban tanulni

Nem kell már kabátban tanulni
Az elmúlt években előfordult, hogy a Galamb József szakképző iskolában a rossz kazán miatt kabátot kellett felvenniük a diákoknak a tanteremben. Ennek most vége. Tovább olvasom