Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Árokba csúszott autók Makón

Szélvihar, hóesés, csúszós utak, árokba csúszott autók – tegnap reggel visszatért az igazi tél. Az ítéletidő napközben is kitartott, Makón előfordult, hogy fél órát késtek a helyközi buszok, Szentesen és Csongrádon is munkába állították a hókotrókat.
Makón egész nap küzdeni kellett a hóval. Fotó: Gyenes Kálmán
Remélhetőleg utolsó támadását intézi a tél Csongrád megye minden városa, köztük Makó és térsége ellen is. Tegnap olyan szélviharra és hóesésre ébredtünk, amilyenben talán az elmúlt három hónapban egyszer sem volt részünk. Például a 43-as főúton helyenként csak lépésben lehetett haladni.

A Tisza Volán Zrt. helyközi járatokért felelős igazgatója azt mondta: ma sem javasolja, hogy autóba üljön az, aki buszra is szállhat. Tegnap előfordult, hogy a Makó–Szeged helyközi járat fél órát késett, és ha a hó tovább esik, ma is erre lehet számítani. A társaság sofőrei számára a legtöbb gondot a városi közlekedésben araszoló, téli útviszonyokhoz nem szokott, gyakorlatlan autósok okozták, tette hozzá Mező, Szeged közlekedését szinte egész nap ez jellemezte, így több helyközi járat már jelentős késésben volt, mire kiért a városból.

Úttorlasz Szentesen

A szentesi tűzoltókat tegnap hajnali 3 órakor riasztották, mert a szélvihar az Ady Endre utca 55. számú ház előtt letört egy nagy faágat, amely eltorlaszolta az utat. A tűzoltók elfűrészelték a fadarabot, és megszüntették a közlekedési akadályt. A városellátó intézmény dolgozói reggel sós homokkal szórták a főutakat, később hat tolólapos gépet indítottak a hó takarítására az úttestről. A gyalogos-átkelőhelyeknél és a buszmegállóknál is eltúrták a havat az önkormányzati cég brigádjai.

Gádzser Gábor, a Magyar Közút Kht. Csongrád Megyei Területi Igazgatóságának osztályvezetője a rendkívüli időjárás okozta helyzettel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a közlekedés számára a legnagyobb problémát nem is a hómennyiség jelentette – bár az előrejelzések 1-2 centiméternyit prognosztizáltak, és volt, ahol ennek majdnem a négyszerese is leesett –, hanem a szél okozta átfúvások. Nyílt útszakaszokon mint a 43-as főút számos része, előfordult 50 kilométer/órás szél is, ami rengeteg havat sodort újra az úttestre. A kht. 28 munkagéppel dolgozik tegnap hajnal óta a megye útjain, a 43-ason is folyamatoson takarítják a havat. A főutakat sóval is végigszórták.

A szélvihar nem okozott súlyos problémákat Makó házaiban és a közművekben, tudtuk meg Papp József tűzoltó őrnagytól, a makói parancsnokság munkatársától. Ilyen időben sok helyütt jellemző, hogy a porhót behordja a szél a tetőcserepek alá, a padlástérbe, de Makóról egyelőre ilyen bejelentés nem érkezett.

– A szél és a havas utak miatt hajnalban több árokba csúszott járművet is ki kellett mentenünk, de személyi sérülés nem történt – mondta az őrnagy, Apátfalvánál és a zombori behajtónál sem tudtak a járművek az úttesten maradni.


Csongrád: tűzoltómunka a hóban

A csongrádi tűzoltókat tegnap nap közben háromszor is riasztották a március idusán szokatlan téli időjárás miatt. Árokba csúszott kisteherautókat és személygépkocsikat kellett kimenteniük. A város utcáin a városgondnokság kilenc munkagépe dolgozott, és folyamatos figyelőszolgálat működött annak érdekében, hogy a kialakult hótorlaszokat mihamarabb felszámolják. 

Olvasóink írták

  • 1. rolee 2009. július 21. 17:01
    „Nem mostanában volt :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csanádpalota turisztikai álmai

A falusi turizmus fejlődésében reménykednek a csanádpalotaiak, hiszen a település közel fekszik… Tovább olvasom