Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Árvereznék Nagyék házát

Másfél év után újra levelet kapott a végrehajtótól a makói Nagy Istvánné: házukat elárverezik. Az asszony nem érti, miért, hiszen korábbi lakbértartozásának részleteit pontosan fizeti. Kiderítettük: ezúttal a végrehajtási eljárás költségei miatt került veszélybe otthona – az önkormányzat azonban segítséget ígért.
Nagy Istvánné nem érti a végrehajtó levelét. Úgy tudja, hogy tartozásukat a család számlájáról a bank törleszti. Fotó: Szabó Imre
Mint annak idején megírtuk, másfél évvel ezelőtt az önkormányzat kérte, hogy a Nagy család Aulich utcai, meglehetősen szegényes, szociálpolitikai támogatásból épített otthonát verjék dobra. Az eljárásra azért kérték fel a végrehajtót, mert korábban egy önkormányzati bérlakásban laktak, ahol kiköltözésük után 70 ezer forintos lakbérhátralékot hagytak.

Ez az évek során a kamatokkal együtt 300 ezer forintosra duzzadt. Ezt egy ideig ugyan törlesztették, később azonban már nem, mert igen szerény körülmények között élnek: az asszony szívbetegsége miatt ötvenszázalékos rokkant, munkanélküli, férje fél oldalára béna, állandó felügyeletet igénylő beteg, és kiskorú, illetve idegi alapon leszázalékolt felnőtt gyermek is él velük. A probléma akkor lapunk közbenjárására és Báron Zsuzsanna ügyvéd közreműködésével szerencsésen megoldódott.

Az önkormányzattal abban állapodtak meg, hogy a tartozásból fennmaradt 218 ezer forint húsz százalékát, 43 ezer forintot egyben törleszti a család, a többit pedig – kamatmentesen – havi háromezer forintos részletekben, öt év alatt.

A napokban viszont újabb levelet kapott az asszony: november hetedikén mégis elárverezik a házat. Szerkesztőségünket kétségbeesve kereste meg – mint mondta, nem érti a dolgot, hiszen bankjuk a számlájukra érkező rokkantnyugdíjakból rendszeresen törleszti az adósság esedékes részleteit. A polgármesteri hivatalban megtudtuk: ez így van, ám mivel az önkormányzat a megállapodás megkötésekor – jogszabályi előírás miatt – a megindított végrehajtási eljárást nem szüntethette meg, csak felfüggesztette, ennek költsége az évek során 114 ezer forintra nőtt.

Az önkormányzat vagyoncsoportjának vezetője, Dévényi Zsuzsa azonban ismét segítséget ajánlott a családnak. Mint elmondta, egyszeri, 50 ezer forintos rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesítik őket, illetve felhívják a figyelmüket, hogy kérjenek lakásfenntartási támogatást. Ily módon rendezhetik ezt a tartozást is. Ezt követően, minthogy az eredeti tartozást másfél esztendeje pontosan törlesztik Nagyék, végleg lezárják a végrehajtási eljárást, és újabb adósságuk már nem lesz – árverezéstől tehát nem kell tartaniuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonosi megnyerte Maroslelét

Bár sokakat már az indulása is meglepett, mégis meggyőző fölénnyel választották polgármesterré… Tovább olvasom