Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Árvízi emlékművet emelnének

Makó - A nagyárvíz 40. évfordulóján ismét felvetődött Makón, hogy a város szoborral tisztelegjen azok előtt, akik részt vettek a védekezésben. A Maros-parti városban élő alkotóművész, Karsai Ildikó már 9 éve megtervezte az emlékművet.
Árvízi emlékművet emeltetne Makó, hogy így fejezze ki háláját mindazok előtt, akik 40 évvel ezelőtt részt vettek a védekezésben. 1970-ben 624 centiméterrel tetőzött a Maros. Negyven éve még nem védte a várost a maihoz hasonló gát, ezért több ezer ember heteken át tartó megfeszített munkájára volt szükség ahhoz, hogy ne következzen be tragédia. Mivel még a város legmagasabban fekvő pontját is 2 méteres víz borította volna, ha betör a folyó, 18 ezer embert telepítettek ki a városból, a környező tanyákról és több érintett faluból.

Az emlékmű ötlete nem új keletű: a városban élő alkotóművész, Karsai Ildikó már 9 évvel ezelőtt megtervezett egyet. Le is zsűrizték, helyet is találtak neki – a Szegedi és a Kölcsey utca sarkán, a töltéshez közel, szinte a város kapujában, egy apró pihenőparkban –, csak éppen pénz nem volt eddig a felállítására. Maga a mű egyébként egy 3,1 méter magas, 1,3 méter széles, fával zsaluzott vasbetonból lévő négyszögletű keret lenne, amely egy 2,2 tonnás, 2,7 méter magas és fél méter vastagságú üvegtömböt vesz körül – ez utóbbi teteje hullámvonalat idézne. A jelkép nemesen egyszerű: az ember legyőzte a vizet – olvasható a lektorátus támogató szakvéleményében.

Hogy mikor lesz látható, egyelőre nem tudni, pedig az árvíz most aktuális téma, Makón pedig az évforduló miatt különösen. A városban nincs olyan család, amelyet ne érintett volna a 40 évvel ezelőtti rendkívüli helyzet. Karsai Ildikó azt mondja, azért is lenne jó felállítani, mert a városban még nincs hasonló, modern stílusú szobor. Felvetődött az az ötlet is, hogy a szobor háta mögötti házfalon jelöljék be, milyen magasan állt a Maros az 1970-es tetőzéskor.

Olvasóink írták

 • 10. Ungarn 2010. július 01. 19:30
  „Nem a vízműnél van,hanem a városgazdálkodás udvarában.Egyébként tényleg sírkőnek néz ki.Ludrewnek igaza van,ronda volt.”
 • 9. zolibá 2010. július 01. 08:59
  „Tisztelt Ludrew!
  Örülök, hogy Ön is emlékszik rá. Én sem javasolnám vissza helyezését az eredeti helyére. Azonban az, hogy a cikk meg sem említi, sőt úgy állítja be, mint egy eredeti ötletet, az felháborít. Legalább az emléktáblákat helyeznék el tisztességesen! Fel lehetett volna használni az új emlékműnél is.
  Kérném a cikk szerzőjét, hogy korrigálja a hibáját! Nem szégyen az, ha bemutatná a tényeket, esetleg megkérdezne egy-két embert arról, hogy egyáltalában szükség volna-e ilyen emlékműre, vagy megkeresné a múzeumot, hogy szeretné-e kertjében látni ezt az emlékművet. A kérdés továbbra is az: a vízmű megőrizte?”
 • 8. correct 2010. június 30. 09:19
  „Nem szobor kell ide és főleg nem ilyen.
  Legyen egy márványtábla a Révész-Szegedi sarkán a töltés tetején jól látható helyen,és hirdesse a védekezésben résztvevők emberfeletti munkáját.”
 • 7. Tony_Soprano 2010. június 29. 19:12
  „Gyerekek de mért pont Karsai Ildikó, nem értem max gondolom!:):):):)”
 • 6. Ludrew 2010. június 25. 20:25
  „zolibá: tipikus szocreál igénytelenség volt, gyakorlatilag egy trapéz alakú sírkő rajta elöl-hátul egy-egy, eltérő méretű fekete emléktáblával. Nem hiszem, hogy túlságosan javítana esztétikailag bármilyen környezeten is.”
 • 5. zolibá 2010. június 24. 18:08
  „Igaz, hogy nem szobor volt, csak egy emlékmű. A Szent István szobor térháromszögében helyezték el, annak Korona felöli részén. Elbontása után a vízmű telepére szállították. Elő kellene varázsolni, s csendben elhelyezni, hogy az embereknek ne is tudjanak a Buzás diktatúra ezen "eredményéről".

  Sajnos ez a cikk is elég gyengére sikerült. Elvárható lenne, hogy előbb feltárjuk az előzményeket, s csak utána írjuk le a politikusok szavait. Ezzel elkerüljük azt, hogy ne legyünk talpnyalók...”
 • 4. Egyolvasó 2010. június 24. 11:49
  „Nagyon helyes, inkább emlékmű legyen mint kiépített csatornahálózat.”
 • 3. troy 2010. június 24. 10:55
  „Hurrá, még egy szobor!!”
 • 2. deszkás 2010. június 24. 09:51
  „Azok a b... komcsik egy éjszaka alatt képesek voltak erre nahát! És másnap reggel csak BKV-s buszok vitték a Szegedi utasokat. SZILLÉRI erre mit lépsz?”
 • 1. KamuNeni 2010. június 24. 09:39
  „Mi a francnak az emlekmu. MO-n allandoan emlekmu meg megemlekezesek vannak? Mi a francnak/ vall veregetes ingyen kaja celjabol? Hulye egy irany az biztos. Adjak azt a penzt amiba az a szar belekerul egy raszorulo csaladnak. Tobbet erne. Van eleg koldus csalad makon. Nincs?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Kerekes László képviselő

Maroslele - 61 éves korában váratlanul elhunyt Kerekes László maroslelei önkormányzati képviselő.… Tovább olvasom