Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Átadták a Pulitzer-kollégiumot

Átadták a diákoknak a makói Pulitzer József Kollégiumot. A középiskolások egy közel másfél milliárd forintos állami támogatásból felújított, átépített épületet vehettek birtokba a rendhagyó tanévnyitón, amelyen Lamperth Mónika belügyminiszter mondta az ünnepi beszédet.
A diákok örömmel vették birtokba a neves újságíróról elnevezett kollégiumot. Fotó: Illyés Szabolcs
Két- és háromágyas hálók, törésbiztos bútorok, külön orvosi szoba, plazmatévé az ebédlőben, és „sportcipőtalpbarát" műanyaggal borított kosárpálya. Ez a kollégium tényleg a világ bármely táján – akár a legelegánsabb iskolák diákszállójaként is – megállná a helyét. Erről beszélt a Pulitzer József Kollégium átadása alkalmából tartott, rendhagyó tanévnyitó meghívott vendége, Lamperth Mónika belügyminiszter is. Azt is mondta, fontos, hogy a tanulók jó iskolába járjanak, hogy az iskolakezdés valóban öröm legyen minden diák számára, többek között a megfelelő környezet biztosításával. Beszédében példaként állította a diákok elé Makóról elszármazott, nagynevű hivatali elődjét, Erdei Ferencet.

Eddig még nem volt rá példa, hogy egy önkormányzati cikluson belül két címzett támogatáshoz is hozzájusson Makó önkormányzata. Most a tanmedence mellett – ami jövőre elkészül – a gyermekek is igénybe vehetik a kormány és a parlament támogatásával elkészült Pulitzer-kollégiumot, amihez összesen 1,43 milliárd forintnyi segítséget nyújtott az állam – emlékeztetett Buzás Péter polgármester. A két címzett támogatás összege csaknem két és fél milliárd forint. A polgármester Nemesi Páltól, a generál-kivitelezést vállaló Ferroép Rt.-től átvette a kollégium jelképes kulcsait, amit tovább is adott a fenntartó képviselőjének – a szimbólum végül is Savanya Sándornak, az Erdei Ferenc Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium igazgatójának kezébe jutott, aki nagy tapsot kapott a diákoktól, amikor megígérte, ő már senkinek nem adja tovább...

Köszöntötte az egybegyűlteket a kollégium fenntartójának nevében Frank József, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is, aki arról szólt, a diákszálló munkahely is, a Csongrád megyei intézményekben összesen ezerszázan dolgoznak. Az ünnepséget és a kollégium táblájának leleplezését követően minden érdeklődő megnézhette az intézményt. Molnár László kollégiumigazgató azt mondta, mind a gyermekeknek, mind pedig a nevelőknek öröm ez a nap. A négy makói középiskola kollégistái között van hat erdélyi, illetve vajdasági fiatal is, így ez egy nemzetközi intézmény, amely ugyanakkor háromcsillagos turistaszállóként is üzemel.


A makói diákszálló – számokban

A most átadott Pulitzer József Kollégium 214 férőhelyes intézmény, 78 szobája van. Konyhájának kapacitása 3000 adag naponta, az éttermi férőhelyek száma 320 fő. A tornaterem kilencszáz fő befogadására alkalmas. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszélt Sebivel és öccsével az anya

Egy nappal az után, hogy megírtuk, a makói Zombori Krisztina nem tud kapcsolatot tartani… Tovább olvasom