Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Átjárót építenek Makó békáinak

Makó - Nem lesz egyszerű az M43-as autópálya építése és Makó terjeszkedése azon a területen, amely a várostól északra ad otthont a védett vörös hasú unkáknak. Az út terveiben már szerepel: a pálya alatt átjárót kell biztosítani az állatok részére, hogy a forgalom ne akadályozza őket a vonulásban. A természetvédők fóliával terelnék a jószágokat a békaátkelőhöz.
Mint minden magyar békaféle, a vörös hasú unka is védelem alatt áll, az Alföldön ráadásul ritkaságnak számít ez a faj. Makótól északra azonban honos az unka. Élőhelyét több, hamarosan megvalósuló fejlesztés, mindenekelőtt az M43-as nyomvonala is érinti.

– Makó vizes, zsombékos környéke különösen alkalmas élőhely a kétéltűek számára. Ez a faj is minden évben vonul, és egy akkora útszakasz, mint az M43-as, ilyenkor különös veszélyt jelent a békák számára. Az utat védő, szokásos kivitelű kerítések nem jelentenek akadályt a kétéltűeknek, akik a vonuláskor keresztezik a pályát, ilyenkor sok béka pusztul el a kerekek alatt – mondta Paulovics Péter. A Csemete Természetvédelmi Egyesület társelnöke rámutatott: más veszélyeztetett fajok esetén hazánkban is gyakorlat, hogy a vonulás idején az aktivisták kosarakba gyűjtik az állatokat, és átviszik az út túloldalára.

A szakember hozzátette: más, ennél jóval költségesebb megoldás is van. A kivitelezőnek átkelőt kell építenie az útfelszín alatt, az állatokat ide kell terelni. Ennek bevett módszere, hogy az átkelő, azaz a gyakorlatilag nagyra méretezett átfolyó környékére fóliát feszítenek ki, ha kell, több száz méteres, esetleg kilométeres hosszúságban, és ezzel késztetik a kétéltűeket arra, hogy inkább az út alatti ösvényt válasszák.

Csicsely Gábor, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. M43-as projektjéért felelős szakmérnöke azt mondta, már a tervezéskor figyelembe vették az élővilágot veszélyeztető tényezőket.

– Szigorú szabályok rendelkeznek arról, hogy a makóihoz hasonló helyzetekre milyen műszaki megoldásokat kell találnunk, így a városnál megépülő útszakasz alatt a kétéltűek számára átkelési lehetőséget biztosítunk majd, az autópálya nem zavarhatja a vonulásukat. Amennyiben szükséges, a nagyobb vadak átvonulását lehetővé tevő átkelőt is építünk, több ilyen, köztük egy állatok szármára használható felüljáró kivitelezése is folyamatban van a Tiszántúlon. Makónál nagyvadak átkelését nem kellett külön megoldanunk – foglalta össze a mérnök. Az átkelőket szakmai szempontok szerint jelölték ki a tervekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próba a klárafalvi biogázüzemben

Klárafalva - Megkezdheti működését a klárafalvi biogázüzem, a próbatermelést követően az év végéig… Tovább olvasom