Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Átmegy a disznó a kerítésen

Huszonketten írták alá Maroslelén azt az önkormányzathoz benyújtott petíciót, amelyben a szomszédok, közelben lakók az ellen tiltakoznak, hogy Bakó Lajosné nem tartja megfelelően elzárva a jószágait, azok folyton kijárnak, tönkreteszik a kerteket. Az idős asszony nem érti, miért fogtak össze ellene a szomszédok – szerinte irigyek és a halálát várják, az állattartás körülményeit pedig már rendezte.
Rés a pajzson: Nagy-Benkő István a szomszédos kerítésnél. Az állatok itt is átjárnak. Fotó: Szabó Imre
– A disznók, a birkák átjárnak hozzánk, feldúlják a veteményt. Volt, hogy valakinek a szárítani kiakasztott ruháit szaggatták le. Hozzám egyszer egy nagy termetű kutya is átjött, szerencse, hogy én voltam az udvaron, nem a gyerek – sorolja a Vásárhelyi utcában lakó Nagy-Benkő István, miért írta alá azt a petíciót, amit rajta kívül még huszonegyen szignáltak az egyik szomszéd, Bakó Lajosné gazdálkodásának körülményei miatt. A fiával együtt lakó idős asszony jószágaival bő két éve gyűlt meg a baja a környéken lakóknak. – Kértük őket, hogy rendesen zárják el az állatokat. Eleinte ígérgettek, később már azt sem. Most többnyire elzárják az állatokat, de tartok tőle, hogy amint lecsendesül az ügy, újra úgy lesz minden, mint régen – mondja Nagy-Benkő István.

Megalapozott panaszok

Az ÁNTSZ az önkormányzathoz befutott panaszok alapján nemrégiben vizsgálatot tartott Bakó Lajosnénál. A kifogásokat megalapozottnak találta, és határozatban kötelezte a családot, hogy december 31-éig rendezzék az állattartás körülményeit – tudtuk meg a maroslelei jegyzőtől, Dóka Tímeától. Az üggyel kapcsolatban ennél többet nem mondhatott, mert erre Bakóék nem hatalmazták fel. A faluban egyébként az önkormányzat nem szabályozza külön rendeletben az állattartást.

Ottjártunkkor Bakó Lajosné jószágai közül csak néhány gyöngytyúk és egy kakas volt a kerítésen kívül – a szomszédos lucernaföldön. A ház előtti út sarában azonban frissnek tűnő sertéslábnyomokat fedeztünk fel.

Az özvegyasszony nem fogadott bennünket szívesen, kérdéseinkre felháborodottan válaszolt, zaklatásnak vette, hogy egyáltalán foglalkozunk a témával. Azt mondta, korábban sohasem volt konfliktusa egyik szomszédjával és a törvénnyel sem, és nem érti, miért hurcolják most meg. – Egész életünkben becsületesen dolgoztunk. Irigyek ránk, a halálomat várják – mondta elkeseredetten, amikor azt kérdeztük, hogy lehet az, hogy több mint húszan aláírták a tiltakozó ívet. Azt mondta, az állatokat rendesen etetik, már az elzárásukat is megoldották. Azt viszont nem engedte meg, hogy erről meg is győződjünk. A Rózsa utcai zárt kertkapu előtt beszélgettünk, az udvarra nem engedett be bennünket és fotót sem készíthettünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makói Sebastian Bonnban marad

Két éve kezdődött, tavaly a nyilvánosság előtt óriási botrányokkal folytatódott, néhány napja pedig… Tovább olvasom