Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Autista gyerekeket nevelt a fejlesztőpedagógus Svájcban

Vállalná a maroslelei Christopher és az öt másik, kistérségben élő autista kisgyermek nevelését, fejlesztését egy Magyarcsanádon, jelenleg munka nélkül élő fejlesztőpedagógus. Suszter Erzsébet Svájcban végzett hasonló munkát korábban. Már csak egy támogató intézményre lenne szükség.
Egy éve nem jár különleges fejlesztőcsoportba a maroslelei Békési Christopher, mint azt lapunk keddi számában megírtuk: Makón és a térségben egyetlen olyan osztály sincs, ahol a súlyos értelmi rendellenességekkel küzdő gyermekeket szakszerűen elláthatnák. Cikkünk nyomán keresett meg bennünket a Magyarcsanádon élő Suszter Erzsébet, aki szakmáját tekintve fejlesztőpedagógus, és speciális képesítéssel is rendelkezik autista kicsik neveléséhez, gyógyításához.

– Jelenleg munka nélkül élek, bár korábban számos hazai és külföldi intézményben segítettem a beteg, fogyatékos gyermekeket – mondta a tanárnő. – Éveken keresztül dolgoztam Svájcban, Genfben, ahol egy évig egy szobában éltem egy súlyosan autista kisgyermekkel, így pontosan tudom, hogy mire van szükség ezeknek a kicsiknek a gyógyításához.
Később két évig Szegeden dolgoztam, ám mostanra úgy alakult, hogy nem tudok elhelyezkedni. Éppen ez indított arra, hogy felajánljam segítségemet a családnak, illetve mindazoknak, akik hasonló problémákkal küzdenek – fogalmazott a pedagógus, aki elmondta: a magyar szaktudást külföldön is díjazzák, ezt jelzi, hogy a hazánkban szerzett diplomáját Svájcban is fenntartás nélkül elfogadták.

A szakember elmondta: nem jelent nagy költséget egy hatfős csoport foglalkoztatása, hiszen csupán egy harmonikusan berendezett szobára, néhány speciális könyvre, szemléltetőeszközökre és egy asszisztensre lenne szükség a foglalkoztatásukhoz. Az sem jelent gondot, hogy különböző korúak a gyermekek, sőt rámutatott: a nagyobb, esetleg gyorsabban fejlődő gyermek inspiráló hatással lehet a többiekre.

– Nagyon sok örömem telt eddig ebben a foglalkozásban, és hiszem, hogy jelentős segítséget nyújthatnánk a Makón és környékén élő kicsiknek – ha akadna támogató. Biztos vagyok benne, hogy a tízéves, kommunikálni is képtelen Christophert is megtaníthatnánk beszélni a szakszerű módszerek segítségével – mondta Suszter Erzsébet, aki hozzátette: egy háromfokozatú jelképrendszer segítségével van esély a beteg gyermekek figyelmének folyamatos kibontására, ehhez, illetve a speciális foglalkozások megtartásához van szükség a segítségre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz, a család és a részmunkaidő

Mindenekelőtt az emberek gondolkodását kell átalakítani ahhoz, hogy a családok visszanyerjék korábbi… Tovább olvasom