Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Az alföldi ivóvíz biztonságosabb

A napokban elhíresült miskolci fertőzéshez hasonló eset az Alföldön nemigen fordulhat elő: nálunk nincs karsztvíz. A makói mélyfúrású kutakból például elegendő mennyiségű és biztonságos, jó minőségű víz nyerhető. Egy terrortámadásra azonban egyetlen szolgáltató sincs felkészülve.
A makói főtér ivókútjából bárki bátran kortyolhat. Fotó: Illyés Szabolcs
– Én már csak ásványvizet iszok, a gyermekeimnek sem merek csapvizet adni, hiszen szerintem nagyon ki vagyunk szolgáltatva a fertőzéseknek – aggodalmaskodott a makói Juhász Zoltánné, akit a miskolci vízfertőzésről szóló hírek ijesztettek meg. Nem kell azonban félni az itt élőknek, nyugtatta meg a Makón és a környező kistérségben élőket Medgyesi Pál, a Makó Térségi Víziközmű Kft. igazgatója.

Csak a szerencsén múlt

Nem voltak mindig ilyen nagy biztonságban a Makón élők a vízzel terjedő kórokozóktól, hiszen, mint megtudtuk: a '70-es években volt rá példa, hogy a rendszer meghibásodása és a nyomás csökkenése miatt talajvíz került a vezetékekbe. Akkor a város minden pontján rossz eredményt mutattak a mintavizsgálatok – csak a szerencsén múlt, hogy nem lett súlyos fertőzés az esetből. A vízmű dolgozói a munkásőrségtől kölcsönzött URH-adókon kommunikálva szervezték meg a hálózat tisztítását.

– Az ellátás szempontjából nagy előnyt jelent Makónak, hogy nem karsztvízforrásból, hanem mély fúrású kutakból nyerjük a vizet. Makó kútjai 300 méternél is mélyebbek, így számos vízzáró réteg csökkenti a felszíni fertőzések bejutásának kockázatát, míg a miskolci esetben a legnagyobb problémát az jelentette, hogy a külső fertőzésekre sokkal érzékenyebb karsztvíz kerül a vezetékekbe. Persze, ez nem jelenti azt, hogy Makón teljesen kizárható kórokozók vízbe kerülése, ám az alföldi vízbázisok jellemzően sokkal biztonságosabbak – foglalta össze Medgyesi Pál, aki még hozzátette: az Alföldön – mint Makón – azonban újabb kockázatot jelent a magas állású és szennyezett talajvíz jelenléte, itt elsősorban ennek beszivárgásától kell megóvni a rendszert.

Az ivóvíz minőségének védelme elsősorban megelőző munka: egy-egy minta elemzésének eredménye ugyanis két napon belül derül csak ki, addigra pedig akár egy fél várost is megfertőzhet a kórokozó.
Védtelen azonban a Csongrád megyei szolgáltatók mindegyikéhez hasonlóan a makói vízmű is egy esetleges terrortámadás ellen: néhány kémcsőnyi kórokozó-tenyészettel az egész rendszer megfertőzhető – ha nem őrzik.


Tiszta víz a tiszta kútból

Nagytőke lakói a korábbi, ihatatlan helyett most már alaposan megszűrt vizet kapnak a vezetékes hálózaton. Az önkormányzat, miután felmondta a szerződést a Szentesvíz Kft.-vel, kötött egy újabbat a szolnoki Tisza Menti Vízművek Rt.-vel. A polgármesteri hivatal és az új szolgáltató közös beruházás eredményeként felújította a kutat. A nagytőkei víz akkor lesz igazán jó, ha a vezeték rendszerét is felújítják. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idegenforgalmi szakemberek tesztelték Makót

Makó volt a végállomása annak az idegenforgalmi tanulmányútnak, amit szakújságírók és a turizmusban… Tovább olvasom