Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Az áremelésnek a kandallógyár örülhet

A gázár januári emelésének hírére felbolydult a tüzelőberendezések piaca. A kereskedők szerint egyre nő a kereslet a kandallók, vegyes tüzelésű kazánok iránt. Az igény Európában is nagyobb – vallja a makói kandallógyár igazgatója, hiszen a helyi igények kielégítésén túl a hét minden munkanapján egykamionnyi „tűzteret" kell előállítaniuk.
Mindennap egykamionnyi kandallót szállítanak el a makói gyárból Fotó: Gyenes Kálmán
– Az utóbbi hetek forgalmáról elmondható: jelentősen nőtt Makón a kereslet az alternatív fűtéskiegészítő rendszerek, azaz a fával, vagy más, nem földgázzal üzemelő kazánok, kandallók iránt – felelte lapunk kérdésére Vass Sándor, a makói Armatura fűtéstechnikai bt. igazgatója. – A tervezett energiaár-emelések miatt a piac teljesen megbolydult, folyamatos utánpótlást kell biztosítani a nem ritkán több százezres berendezésekből.

A szakember lapunknak elmondta, most gyakran átgondolatlanul nagy beruházásokba is belevágnak sokan. Jellemzően a vagyonosabbak között lett rendkívüli divat a kandallóépítés. A szintén vagyonos, de környezettudatos makóiak napkollektorokat szereltetnek fel, ám a kereskedő szerint ennek is csak akkor van értelme, ha jókora felületet biztosítanak az alternatív energiaforrás részére: az egy-két négyzetméternyi rendszer nem túl hatékony. A hatalmasra duzzadt dél-alföldi piacot jellemzi, hogy a hagyományos hazai és német gyártmányok mellett a cseh, lengyel és szlovák kazánok is megjelentek a piacon.

– Bízunk benne, hogy a megfeszített termelés mellett teljesíteni tudjuk a megrendeléseket, ami különösen nagy kihívás, hiszen a rendkívüli hazai keresletnövekedésen túl a külföldi piac is egyre bővül – mondta Tóth István, a makói Váll-Ker Kft. ügyvezető igazgatója. – A hagyományos német célállomások mellett néhány hónapon belül el kell kezdenünk sorozatban gyártani a brit piacra is, ahol a magyar és a német piacon keresettnél jóval kisebb tűzterű kandallókra van szükség.

A cég a belvárosi és a külső, valamint a csanádpalotai üzemterületen összesen naponta százötven kandallót készít el, hiszen minden munkanapon egykamionnyi árut kell átadniuk, amit egyenesen a külföldi megrendelőhöz szállítanak.

Az alternatív fűtésrendszerek kiépítése Európa-szerte rendkívül népszerű. Persze országonként mások és mások az igények. Érdekes, hogy Magyarországon a kandallók fémfelületeinek aranyozását kérik a vásárlók, míg a németek az egyszerűbb kivitelt vásárolják, ám inkább költenek a kerámiaburkolatra, ami Magyarországon csaknem megfizethetetlenül drága.

– Saját fejlesztésünk a hetekben engedélyezett víztartályos kandalló, aminek az érdekessége, hogy a fa elégetésével előállított hő egyszerre vizet is melegít, ami a nagyobb, 12 kilowattos berendezés esetében 80 négyzetméternyi lakásteret befűthet még – tette hozzá az igazgató.

Mindent elégethetnének

Olyan kazán kifejlesztésén dolgoznak a makói gyárban, amiben akár a szemétből készült pelletből is hasznos hőenergiát állíthatnak elő. Tóth István igazgató elmondta: a Makó testvérvárosában, Löbauban működő kazángyárral közösen dolgoznak a minden bizonnyal sikeres koncepción, amit a tervek szerint tavasztól akár forgalmazhatnának is. A „mindent elégető" kazán egy hulladék-újrafelhasználó üzem működését is indokolttá tehetné, hiszen minden bizonnyal az eddigi legolcsóbb, legálisan beszerezhető tüzelőanyagot hasznosíthatják az új makói–löbaui találmányban.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átállítanák a távfűtést Makón

Akár a felével is olcsóbb lehet a lakossági távhőszolgáltatás Makón, ha sikerül megoldani, hogy… Tovább olvasom