Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Az exportot egy gazda is veszélybe sodorhatja

Makó - Bár idén is jó termés ígérkezik őszi fokhagymából, veszélyben lehet a makói táj jellegzetes haszonnövénye a piacokon: ettől az évtől ugyanis jóval szigorúbban ellenőrzik a növények vegyszertartalmát, és akár az egész magyar export meghiúsulhat egyetlen gazdálkodó felelőtlensége miatt – hívta fel a figyelmet egy, a nyugati piacot jól ismerő kereskedő, Mágori Józsefné.
A napokban kezdődik a zöldvágott őszi fokhagyma betakarítási szezonja a makói térségben. A termés különösen a csapadékkal viszonylag jól ellátott város környéki földeken ígérkezik jónak, szerényebb eredményre csak a távolabbi és nem öntözhető területeken kell a gazdáknak számítaniuk. Mint emlékezetes, a minőségi magyar áru újbóli európai felfedezésének, no meg a szűkös hazai és külföldi kínálatnak köszönhetően tavaly olyan jó ára volt a fokhagymának, mint utoljára tizenöt éve; emiatt a termesztési kedv hosszú idő után ismét nőtt. Túltermeléstől ettől függetlenül idén sem kell tartani, az érdeklődés Európa-szerte változatlan – mondja a nemzetközi piaci viszonyokat jól ismerő makói kereskedő, a Statívum Bt.-t vezető Mágori Józsefné. Cégük olyan országokba készül zöldvágott fokhagymát szállítani, mint Csehország, Németország, Hollandia, Finnország vagy a balti államok. A felvásárlási ár a hét végére fog kialakulni.

Csak a tiszta és vegyszermentes fokhagymát fogadják szívesen Európában – hívja fel a figyelmet Mágori Józsefné. Fotó: Karnok Csaba
Csak a tiszta és vegyszermentes fokhagymát fogadják szívesen Európában – hívja fel a figyelmet Mágori Józsefné. Fotó: Karnok Csaba

Az üzletasszony ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az idei évtől különösen szigorúan ellenőrzik Európa nyugati felén, nem maradt-e a megengedett határérték fölötti mennyiségű vegyszer a zöldségekben, és azt is komolyan veszik, ha föld van rajta vagy a levelei között. Emiatt nemcsak a tájkörzet szorulhat ki a magyar piacról, de akár egyetlen termelő hibájából Magyarország is az európairól. Ezért különösen ügyelni kell a tisztításra és az élelmiszer-egészségügyi várakozási idő betartására – azaz ki kell várni azt a hét-nyolc, esetleg harminc napot az eladásig, amíg a növényvédő permet kiürül a növényekből. Hasonló problémával a hagymával foglalkozóknak még nem kellett szembenézniük, de intő jel, hogy a fóliás paprika piacán hasonló okokból már tavaly is voltak zavarok.

Volt idő a felkészülésre

Az egyik ismert makói termelő, Fekete János azt mondta lapunknak: tud a szigorításról, ugyanakkor megjegyezte, hogy a vegyszerek jelenlétét már legalább két-három éve komolyan ellenőrzik, és már eddig is milliós bírságra számíthattak azok, akik nem tartották be az ezzel kapcsolatos szabályokat: tehát volt idő a felkészülésre. Szerinte is jogos az az igény, hogy minél kevesebb vegyszer legyen az elfogyasztott zöldségben, gyümölcsben, mint ahogy az is természetes, hogy az áruházban senki sem fog meg szívesen olyan növényt, amin például sárfolt van – a hagymát ezért megmossák, és a bajszát is lemetszik, mielőtt leadnák.

Olvasóink írták

 • 16. Makói 2008. június 17. 22:36
  „Több hagymát tart a kezében, mint amennyi fideszest meggyőzött eddig Makón.
  Lehet, hogy a hagymához többet ért, mint az emberekhez.”
 • 15. Makó 2008. június 06. 20:10
  „Tisztelt hozzászólók!
  Ne bántsátok Andreát, se Szabó Imrét! Ők is emberek s közülünk
  valók.”
 • 14. 4 2008. június 05. 21:34
  „Szép az a fehér naci, megy a hagyma színéhez.”
 • 13. zozo77 2008. június 05. 21:29
  „Rosszul látjátok! A kép csak ilusztráció! Ugyanis ez egy XXI. századi túltáplált napszámos mutogat valamit, amiről azt gondolja, hogy éretlen narancs! A képről egy hajszállal lemaradt Szabó Imre, fején szalmakalap, kezében kapa!!”
 • 12. triatlonos 2008. június 05. 21:27
  „Tisztelt Hozzászólók!
  Poénkodunk-poénkodunk!
  Ha figyelmesen olvassák a tudósitást, akkor abban az szerepel, hogy:Az ÜZLETASSZONY... /nem sportlédi/!
  Amire Önök vágynak az nem a Nyitólapon, hanem a sportrovatban található, ezért egy kicsit sziveskedjenek hátrább lapozni!”
 • 11. stomach 2008. június 05. 20:50
  „És mekkora gyomor! :)”
 • 10. Lencse 2008. június 05. 18:37
  „Atyaég... ez a kép... :D mi ez a csöcskidobós dizájn? :D ráadásul a hagymaföldön.... a köldökéig ér a kivágás :))))”
 • 9. Őrvájn 2008. június 05. 16:40
  „Általában középkorú hölgyek és urak vállalnak közszereplést, és én ebben semmi kivetnivalót nem találok. Például ritka azon reggelek száma melyen kisebbségi kormánypártunk frakcióvezető asszonya, nem szerepel a képernyőn. Mért volna baj? Itt inkább nem folytatom....”
 • 8. jajaja 2008. június 05. 15:19
  „Nem lehetne csak a hagymát fotózni? Az legalább jól néz ki!”
 • 7. Szabó Imre 2008. június 05. 12:09
  „Egyszerű a magyarázat: Andrea volt az, aki megkeresett bennünket azzal, hogy erre a problémára felhívja a figyelmet - ha egy másik termelő vagy kereskedő jelentkezett volna, akkor most ő szerepelne a lapban. A tapasztalatunk - nem csak az enyém - viszont sajnos az, hogy mások még ha mi keressük őket, akkor sem szívesen nyilatkoznak, pedig tényleg jó lenne színesebb képet adni, minél több hagymás véleményét, tapasztalatait megosztani az olvasókkal.”
 • 6. KÓKUSZ 2008. június 05. 10:56
  „Ő a fokhagyma "dzsoki juing-ja"”
 • 5. triatlonos 2008. június 05. 10:55
  „Ennyi rosszindulat együtt. Miért baj, az ha valaki ért valamihez? Fekete Jani és Andrea ért a fokhagymatermesztéshez és az értékesitéshez, tehát jól kiválasztottak. Abban viszont igaza van a hozzászólóknak, nem biztos, hogy minden képen Andreának kellene szerepelni, mert már lassan Buzási magasságokba emelkedik. A kampány idején megkérdezte egy szombathelyi barátom, aki figyelte a megyei sajtót, hogy ez a Buzás fizet az ujságnak, mert mindennap benne van? Attól tartok, hogy most meg igy járok Andreával is, de ha még azt is megtudja, hogy az a fokhagyma, amit rendszeresen küldök neki ráadásul az Andrea fajtája!
  Ami a szakmaiságot illeti, Mágoriék cége évente sokat költ új fajták bevezetésére, gondolom más termelőkkel együtt. A tőlük származó francia tavaszi, és a spanyol őszi hagymám jót mutat, és eredményesebb, mint a ´75 óta termelt makói fajtáim. Ezek a tények.
  Ami a képet illeti: az a három őszi hagyma eléggé darabos, Andrea pedig nem eléggé "parasztos".”
 • 4. joly 2008. június 05. 10:35
  „nikon: Jól hiszed :)”
 • 3. Nikon 2008. június 05. 10:24
  „Miért mindig Mágorinét publikálják? Ha a Fideszről van szó Mágoriné, ha a hagymatermelés és értékesítés akkor is Mágoriné, és még sorlhatnám. Ha nem figyelek még elhiszem, hogy Ő egy Yoker, aki mindenhez ért....”
 • 2. jaja 2008. június 05. 09:57
  „Miért hányan nézegetitek?”
 • 1. jajj 2008. június 05. 07:41
  „Jajj! Legalább ezt a fotót nem kellett volna, a látványtól megkímélhettek volna minket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén nyáron is szól a Makói Muzsika

Makó - Augusztusban ismét megrendezik az immár hagyományos nyári zenei fesztivált, a Makói Muzsikát a Hagymaház szabadtéri színpadán. Tovább olvasom