Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Az M43 hasznot hozhat a makói múzeumnak

Makó - Részt vállal az M43-as autópálya nyomvonalán tervezett feltárásokban a makói József Attila Múzeum, várhatóan régészeti központot hoznak létre a városban. A térségben eddig viszonylag kevés ásatást végeztek, így tudományos szenzációt is hozhat a föltárás.
Az M43-as autópálya nyomvonalának régészeti feltárásáért a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat felel. Az országos intézmény azonban a helyi, Csongrád megyei szakemberek közreműködésével végezné a rendkívüli munkát. Az igazgató, Virágos Gábor lapunknak elmondta: rendkívül gazdag leletanyagra számítanak, és valószínű, hogy a nagy, több száz négyzetkilométeres terület miatt hazánk egyik legjelentősebb feltáró munkájára számíthatnak a szakemberek.

Makó alatt öt falu

Több település is volt a középkorban Makó jelenlegi közigazgatási területén – nem tudni, hogy a januártól kezdődő feltárások felfedik-e újabb falu helyét. A régészeti munka eredményeképpen kiderítették: Makóvásárhely, Szentlászló, Szentmargita, Al- és Felvelnök romjai felett épült az újkori város. Néhány kilométeren belül esett az egykori Rákos, Igás és Dál is – nevüket jelenleg a településrészek őrzik.
– Logikus lenne, és nagyon szeretnénk, ha a makói József Attila Múzeum területén alakítanák ki a feltáráshoz szükséges régészeti bázist, ehhez adottak a feltételek, a konkrétumokról kell megegyezni – mondta az intézmény igazgatója, Halmágyi Pál. – A munkaterületen a szakemberek reggeltől estig dolgoznak, a mindennapi munkavégzéshez szükséges feltételek mellett a leletanyag elsődleges feldolgozásához szükséges feltételeket is biztosítani kell. Kellenek háló- és étkezőhelyiségek, munkaszobák, internet- elérés, s régészeti eszközök is. A jelenlegi múzeumi épületegyüttes alkalmas lehet ennek befogadására, ráadásul egy, a múzeum és az Espersit-ház között álló, jelenleg magántulajdonban lévő lakóingatlan megszerzésével mindehhez épületet is tudnánk biztosítani.

Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója hozzátette: ezzel egy hazánkban egyedülálló tárlat kialakítására nyílik lehetőség, ugyanis a másfél-két évig tartó feltárás lezárulását követően a régészeti központ területén kiállítás nyílhatna. Így gyakorlatilag egy belépő megváltásával az egész komplexum megtekinthető lenne. A lakóházat a múzeum vásárolná meg.

– Régészeti szempontból meglepetést is rejthetnek a Makótól északra eső földek, hiszen rendkívül kevés feltárást végeztek ezen a területen – mondta lapunknak Tóth Ferenc történész, a József Attila Múzeum nyugalmazott igazgatója, aki kiemelte: a 30-as években egy sajátos kultúra nyomaira is bukkantak a környéken, amit Makóról neveztek el, és jeles nyugati kiállításokon is bemutatták a leletanyagot – sok hazai szakember innen értesült a Maros menti felfedezésről. – A kora rézkori leletek mellett minden bizonnyal nagy számban kerülnek majd elő a hazánkat jellemző, úgynevezett Körös-kultúrához tartozó emberek maradványai – tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. kovi 2007. december 06. 08:49
    „majd mint minde hol nem fog haladni az építkezés. Kezdődik a huza vona,addig meg sok ember fog meghalni az utakon...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ütemes új menetrend az Újszeged–Makó–Mezőhegyes vonalon

Makó - Az Újszeged–Makó–Mezőhegyes vonalon ütemes menetrend lép életbe december 9-étől.… Tovább olvasom