Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Az ország legfiatalabb aikidomestere

Még be sem töltötte a tizennyolcadik életévét, de már megszerezte első danfokozatát Szirbik Bálint (képünkön), a Makó Budo Klub tagja, így ma ő az ország legfiatalabb aikidomestere. Magyarországon még nem volt arra példa, hogy valaki nagykorúvá válása előtt sikeres danvizsgát tegyen, de a kelet-ázsiai harcművészet otthonában, Japánban sem gyakori ez.
Az Erdei Ferenc Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola diákja, Szirbik Bálint egyáltalán nem harcias természet, inkább békés, nyugodt fiatalnak jellemzi önmagát. Bár már óvodáskora óta látogatja a klub edzéseit, még soha nem került olyan helyzetbe hogy az utcán vagy szórakozóhelyen alkalmazta volna az aikidós tudást. Nem is ezért foglakozik vele: sokkal jobban érdekli maga a mozgás és a vele együtt elsajátítandó filozófia, amely a harc elkerülésén, a támadó energiájának elvezetésén alapul. Erről adott számot néhány héttel ezelőtt Budapesten számos magyar aspiránssal együtt a vizsgabizottság előtt, s mint meséli, bár jól felkészült, mégsem lehetett biztos a sikerben. Ám az a pillanat, amikor az ő nevét is felolvasták, mint elsődanos mesterét, örökké emlékezetes marad a számára.

Ez nem is csoda, hiszen mióta először betette a lábát az edzőterembe, erre vágyott. Azt mondja, nem lehet semmihez sem hasonlítani azt az érzést, amikor magára veheti a mestert a tanítványtól megkülönböztető fekete övet. Ettől függetlenül úgy érzi, mesterként is tanítvány marad, hiszen a harcművészetekben mindig tovább kell lépni, fejlődni, nincs olyan szint, aminél már nem lehet tökéletesebb a tudás. Már csak azért is folytatni szeretné a gyakorlást, mert szerinte az aikido nem csupán a testet, hanem a szellemet, a jellemet is építi: a Makó Budo Klubban eltöltött tizenhárom év fegyelemre, a figyelem koncentrálására, az ellenfél tiszteletére tanította meg. Bálint úgy véli, e képességeknek a hétköznapokban is hasznát veszi.

Az ország legfiatalabb danos mestere a nyári szünetben sem pihent: a napokban a budo klub nyári nemzetközi edzőtáborában vett részt. Egyrészt tanult, hiszen Európa számos országából és Magyarország legjelentősebb klubjaiból érkeznek ide ilyenkor vendégek – másrészt tanított: segédedzőként közreműködött a nála is fiatalabb generációk tréningjein, segített a budógála bemutatóinak összeállításában. A heti három-négy aikidoedzésen kívül zenét tanul, a Keri tornacsapatának is tagja, angolból már megszerezte a középfokú nyelvvizsgát, a következő tanévben pedig érettségire és felvételire készül.

Varga Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perdöntő bizonyítékok Heni felgyújtására

A rendőrségnek megdönthetetlennek látszó bizonyítékai vannak K. András bűnösségéről, a nyomozók… Tovább olvasom