Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Az orvos halálának oka: szivacsos agysorvadás

Meghalt a szivacsos agysorvadással kezelt makói sebész. Az orvosok, ápolók, hozzátartozók hónapokig küzdöttek érte a szegedi neurológiai klinikán. Mindenki tudta azonban: a Creutzfeldt-Jakob kór halálhoz vezet. Egykori cselgáncsozó társai a mai napig nem hiszik el, hogy többet nem találkoznak vele.
Elhunyt a múlt hét végén az a makói osztályvezető főorvos, akit tavaly októbertől szivacsos agysorvadás tüneteivel kezeltek a szegedi neurológián. Orvosok, ápolók és hozzátartozók a végsőkig küzdöttek életéért – sajnos nem tudtak segíteni. A szegedi születésű orvost olyan kór támadta meg, mely halálhoz vezet.

Magyarországon évente 10-15 szivacsos agysorvadásos megbetegedést regisztrálnak, az esetek egymástól elszigeteltek, vagyis emberről emberre nem terjed a kór. Vécsei László tanszékvezető egyetemi tanár annyit közölt: a Szegedi Tudományegyetem egy közleményt ad ki a betegségről, a konkrét esetről nem kívánt nyilatkozni. A tájékoztatóból kiderül: a Creutzfeldt-Jakob kór vezető tünete a progresszív elbutulás. A betegség 36–65 éves korban fordul elő és egymillió ember közül egy-kettőt érint évente. Tünetei között szerepel a személyiségváltozás, emlékezet- és magatartászavarok; a betegség két hónap-három éven belül halálhoz vezet.

A megbetegedést még tavaly jelentette a klinika vezetése a megyei tisztiorvosi szolgálatnál. Csongrád megyében tavaly ez volt második ilyen eset. Kovács Ferenc, a szolgálat vezetője már akkor kijelentette: nincs szükség különleges intézkedésre.

A fiatal sebész munkahelyén, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórházban mély megrendüléssel fogadták már a megbetegedés hírét is. A sebész szaktudását, emberségét kollégái és betegei is nagyra becsülték. A család kérésére Baráth Lajos, az intézmény igazgatója azonban kérdéseinkre nem válaszolhatott.

Dzsúdós társai még ma sem hiszik el, hogy többet nem találkozhatnak a szimpatikus fiatalemberrel az edzőteremben. Egykori csapattársa, az orvos Erdélyi Endre tudott kollégája betegségéről.
– Mint orvos tisztában voltam, hogy mit jelent ez a betegség, de a többieket biztattam, hogy barátunk újra lejön közénk a tatamira. A legsportszerűbb volt közöttünk, de az élet vele nem volt sportszerű – mondta az orvos. Barátját, Krajkó Gyulát nagyon megrázta a hír: junior korukban együtt edzettek és versenyeztek. – Egyszerűen nem tudom elhinni, ami történt. Emlékszem: nagyon szeretett volna orvos lenni. Mindenkin segíteni akart, rajta nem tudtunk. Búcsúzunk tőled drága barátunk és sporttársunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most az elmúlt 12 évről is szavaznak a makóiak

Makónak nincs Balatonja, se atomerőműve, ezért nem érdemes összehasonlítani turizmusát, iparát… Tovább olvasom