Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Az új, Makovecz Imre által tervezett makói épület májusban nyílik meg: már készül a könyvtár a visszaköltözésre

Makó - Már megkezdődött a makói könyvtár visszaköltözködésének előkészítése a Szent János téri ideiglenes épületben. A kötetek áthordása egy hónap múlva indul, a nyitás májusban, a városnapon várható.
A jelenleg átmeneti helyen működő makói József Attila Könyvtár munkatársai a napokban már megnézték a csaknem elkészült új könyvtárépületet a Deák Ferenc utcában – azért, hogy kitalálhassák, mi hol és hogyan lesz elhelyezve. Szikszai Zsuzsanna igazgatótól megtudtuk, már folyik a visszaköltözés előkészítése, a raktáron lévő állomány portalanítása, rendezése.

Ez igen nagy munka lesz, de egy hasonlón már túl vannak a könyvtárosok, hiszen az 1969-ben emelt régi épületből ki kellett költözniük, mielőtt azt 2017 januárjában elkezdték bontani. A makói könyvtárnak közel 100 ezer kötete van, dolgozója viszont a közfoglalkoztatottakkal együtt is csak 10, ezért önkormányzati segítségre, sőt önkéntesekre is számítanak majd. Érdekes egyébként, hogy az új épületben a köteteket nem a megszokott ábécérendben, hanem a korszerű igényekhez igazodva tematikusan helyezik majd el.
A könyvtárosok már nagyon várják a költözködést. Fotó: Szabó Imre
A könyvtárosok már nagyon várják a költözködést. Fotó: Szabó Imre
Megírtuk, az 1600 négyzetméteres és kétszintes épületegyüttes Makovecz Imre Kossuth-díjas építész tervei alapján épül a Deák Ferenc utcában. A beruházásra, amelynek része a Deák Ferenc utca és környékének felújítása is, 2,6 milliárdot fordít a város központi támogatásból. Az alapkövet két évvel ezelőtt tették le, azóta dolgoznak a területen. Ez a könyvtárépületben már a finisnél tart, a belső munkák folynak. Az új könyvtár megnyitása májusban, a városnapon várható – addig a könyvbarátok továbbra is a Szent János térre járhatnak olvasgatni, kölcsönözni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palota is nyit a turizmusra

Idegenforgalmi irodát nyit egy uniós forrásból finanszírozott román-magyar pályázatnak köszönhetően… Tovább olvasom