Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Az uniótól várják a szemét leállítását

Háromszáz méter szélességben gyűjtötték össze a Maros által hozott szemetet a parton a ferencszállásiak: kétszer telt meg a teherautó platója. A község polgármestere szerint elgondolkodtató, hogy Szegeden az önkormányzati cég és az állami hivatal minden évben egymásnak ugrik a zömmel Romániából érkező kommunális hulladék miatt. Szerinte az uniónak kellene lépnie.
A folyó, az élet és a tisztaság szeretete vezette a ferencszállási sporthorgászt, Horváth Ferencet arra, hogy kezdeményezze a Maros-part megtisztítását. Az akciót megelőzően szó szerint dombokban állt a PET-palack és az egyéb műanyag hulladék a helybeliek által kedvelt partszaka-
szokon.

– Örülök, hogy a kezdeményezők között lehettem, bár az akciót a polgármester szervezte, mégis jó érzés, hogy hozzájárulhattunk a folyópart megtisztításához – mondta Horváth. – A tavalyi áradással már óriási szemétkupacok maradtak az ártérben, de mindmáig bárki láthatja, aki a folyóra pillant, hogy rengeteg szemét úszik rajta.
Domokos István, Ferencszállás polgármestere is elkeserítőnek tartja, hogy háromszáz méteren két teherautónyi szemét gyűlt össze.

Érték a folyópart

A ferencszállásiak a folyópartot értékként kezelik, ráadásul jellemző, hogy nyaranta a 43-as főúton utazó külföldiek is lekanyarodnak egy pihenő erejéig a Maros árterébe. Éppen ezért különösen is fontosnak tartják, hogy tiszta legyen ez a pihenésre, esetleg fürdőzésre is alkalmas folyószakasz – hiszen a község tisztaságáról alkotott képet is befolyásolja, hogy milyen területet találnak itt a Ferencszállásra érkezők. 
– Már tűrhetetlennek tartottuk a falu határában uralkodó állapotot. Sok a vízkedvelő, horgászni szerető ember a faluban, tízen, tizenegyen is vagyunk, akik ladik- és csónaktulajdonosként is fontosnak tartjuk a rendezett körülményeket, így szerveztük meg ezt az akciót – foglalta össze a polgármester. Hozzátette: egyszerűen felháborító, hogy az uniós csatlakozás ellenére nem szűnik a folyón lezúduló szemét mennyisége, és reméli, hogy az EU illetékes szervei mihamarabb fellépnek ebben az ügyben, hiszen a hulladékok átvizsgálásával kiderült: a műanyag palackok és egyéb, nehezen lebomló szemétfélék csaknem száz százaléka román eredetű. Ez azért is furcsa Domokos szerint, mert a Tiszába, majd a Dunába ömölve a szemét java úgyis visszafolyik Romániába. Igaz, egy része lerakódik például a szegedi Tisza-parton is, aminek az a vége, hogy vitába keveredik a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. és az Atikövizig, mert takarítani kell.

A jelenség oka az, hogy számos romániai, Maros-parti falu szeméttelepe gyakorlatilag a vízpartig ér, így nagyobb vízhozam esetén valóságos hegyeket mozdít el az ár. De emiatt folyamatos a szemétutánpótlás is az év szinte minden szakaszában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra zajos a SOLE-MiZo Rt. tejüzeme Makón?

Egy évig csend volt a makói tejüzem környékén, most viszont újra zajos a Cédulaház utca –… Tovább olvasom