Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Az utolsó farsang Klárafalván

Gyermekhiány miatt szeptembertől több Szeged környéki általános iskola zár be végleg, egyikük a még Klebelsberg Kunó által a harmincas években alapított klárafalvi. Három hónappal a tanév vége előtt még nem tudható, hova kerülnek az itt tanuló kisdiákok. Pénteken az utolsó farsangot tartották a suliban.
Péntek délutáni érkezésünkkor éppen az utolsó farsangi bulira készültek a kisdiákok és a tanárok. Tizenegy nebuló tanul jelenleg itt egy közös tanteremben, őket két teljes és egy félállású pedagógus tanítja. A gyerekek szomorúságát iskolájuk bezárása miatt pénteken még feledtette a farsangi készülődés láza, de azért elárulták: nem örülnek neki, hogy osztálytársaikkal talán sosem tanulnak többet egy tanteremben. Nem tetszik nekik az sem, hogy egy órával korábban kell majd felkelniük, hogy jövendő deszki, szegedi, makói iskolájukba beérjenek.

Ragaszkodásukat mutatja az a sok színes gyerekrajz és egyéb alkotás is, ami beborítja az iskola falait – és ami otthonossá, családiassá teszi az amúgy szegényes felszereltségű iskolát.

Az összeszokott osztályban másodikos, harmadikos és negyedikes diákok is vannak, így a tananyag megtanítása nem könnyű feladat. Igaz, a kis létszám miatt gyerekekre szabott oktatást tudtak nyújtani a tanárok, mondta el Erdélyiné Arany Mária. Az iskola vezetője nem csupán amiatt aggódik, hogy a bezárás után nem tudnak majd tanárként elhelyezkedni. Mint mondta, három hónappal a tanév vége előtt még nem tudják, melyik lesz a területileg illetékes iskola, ahová majd felveszik a klárafalvi kisdiákokat. Mivel máshol is lesznek iskolabezárások, könnyen előfordulhat, hogy tele lesznek a környékbeli intézmények – így a kicsiknek messzebb kell majd naponta ingázniuk. Ráadásul a reggeli és délutáni helyközi buszjáratok nagyon zsúfoltak, a kísérő szülők havi bérlete pedig húszezres pluszkiadást jelent fejenként.

Közben a gyerekek jelmezbe bújtak, a szülők pedig a tornateremben várták a felvonulásukat. A kisfiára, Dávidra váró Gábor Enikő elmondta: két éve költöztek ki a községbe Szegedről, de most úgy tűnik, újra Szegedre kell bejárniuk, hogy Dávidot suliba vigyék. Kishúga szeptemberben megy oviba, de mivel bátyja bejárós lesz, lehet, hogy a kicsit is szegedi oviba viszik. Zenei aláfestés mellett vonultak be a gyerekek: láttuk Zorrót fakarddal a kezében, egy kartondobozba bújt sünit, egy vadászt gumicsirkével, egy táncosnőt, Lúdas Matyit műlibával és egy kék hajú, kitömött melltartós, tűsarkús modellt. A felvonulás ugyan humoros volt, de a levegőben már érződött, hogy ez a hattyúdal: kevesebb szülő jött el, mint korábban bármikor. – Nagyon hiányozni fognak a gyerekek – sóhajtott nagyot az iskolavezető végignézve a mosolygó gyerekarcokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kelendő a makói ingyentelek

Örülnek a makói szociális telekprogram új nyertesei, akik ingyen kaptak pályázat útján 800… Tovább olvasom