Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Azt vallja, apjától örökölte tehetségét

Hazatért Hollandiából és ott festett képeit is elhozta magával Nagy Orsolya. A húszesztendős hölgy sokoldalú alkotó: filmjeivel díjakat nyert, kerámiáit is kiállította már – azt mondja, tehetségét édesapjától örökölte, aki egészen a közelmúltig Makó rendőrkapitánya volt, most pedig a megyei főkapitányság bűnügyi igazgatója – de címertervezőként is ismert.
Nagy Orsolya festményben, filmben és kerámiában is az emberábrázolást szereti leginkább Fotó: Szabó Imre
Amikor legutóbb Makón járt Nagy Orsolya, ugyancsak egy tárlata miatt jött haza: akkor a makói videoművészeti fesztiválra hozta el képeit, de ugyanitt egyik filmje is különdíjat kapott – korábban pedig kerámiáit mutatta be a városháza kiállítótermében. Most a Makói Művésztelepre látogatott a városba, ahol két másik fiatal helybeli alkotóval együtt kapott lehetőséget a bemutatkozásra a zárókiállításon. Ide Hollandiában készült akrillképeiből hozott el néhányat; Amszterdamban au pairként dolgozott, közben nyelviskolába járt, most pedig Berlinbe készül, ahol filmezést szeretne tanulni.

Nagy Orsolya azt mondja, a sokoldalú művészi tehetséget – ugyanúgy, mint nővére, aki versenytáncos – az édesapjától örökölte. Nagy Mihály alezredest, aki egészen a közelmúltig Makó rendőrkapitánya volt – most a megyei főkapitányság bűnügyi igazgatója – a legtöbben úgy ismerik, mint a címerek szerelmesét, aki nem csupán jártas a heraldikában, de tervez, rajzol is szebbnél szebbeket. Orsolya viszont azt mondja: édesapja nem csak ebben, de a rajzolásban, a festészetben, s a faragásban is jeleskedik. Ő maga pedig igyekszik egységben szemlélni a filmet, a festészetet és a szobrászatot. Művészi tehetségére egyébként a pedagógusként és alkotóként is ismert Jámborné Balog Tünde figyelt fel, akinél nyolc évvel ezelőtt kezdett kerámiázni. Időközben elvégezte a Tömörkény szakközépiskolát, Kis Jenő szobrászművész javaslatára. Azt mondja, nem tanítani szeretne, hanem alkotni – ha erre itthon nem lesz lehetősége, akár külföldön.

A leginkább az emberábrázolás érdekli. Ebben tudja önmagát is megmutatni – ugyanakkor mosolyogva jegyzi meg: lustának tartja magát, csak akkor lát munkához, ha ihletet kap. Amúgy pedig azt mondja, ugyanolyan húszéves, mint a többiek, szereti a jó társaságot, a diszkót és a mozit – igaz, a filmszínházakban a művészfilmeket is megnézi, ráadásul szívesen jár múzeumba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón új cipóval kínálták az ünneplőket

Makón az ünnepi testületi ülést idén is a Szent István-szobor lábánál tartották meg szombaton. Tovább olvasom