Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Bagolyfészek az erkélyen

Makó - Erdei fülesbagoly rakott fészket egy Csanád vezér téri, legfelső emeleti panellakás erkélyének virágládájában.
A fiatal háziasszony, Balda Mariann elmondta: a tojásokon most kotló, Bözsikének elnevezett tojó párjával együtt érkezett, napokig repkedtek az erkély körül, üldögéltek a közeli fákon, míg végül az otthonteremtés mellett döntöttek. Hogy miért épp a lakásuk erkélyén, nem tudni – korábban nem fészkelt náluk semmilyen madár.

A jövevényt szeretettel fogadták. Nem háborgatják a költést, az erkélyre szinte ki sem járnak. A virágládát idén először nem ültették be muskátlival, de nem bánják, hogy nincsenek virágaik. Mariann párja, Cseh István még egy esővédőt is felszerelt a fészek fölé, hogy komfortos legyen. Azt, hogy Bözsike 5 tojáson ül, onnan tudják, hogy esténként, amikor megjön a párja, hogy eleséget hozzon neki, pár percre otthagyja a fészket.

Bözsike békésen kotlik a Csanád vezér téri erkélyen. A szerző felvétele
Bözsike békésen kotlik a Csanád vezér téri erkélyen.
A szerző felvétele

Az első tojást épp április elsején tojta a békés természetű madár, majd a rá következő napokban naponta egyet- egyet. Utánanéztek a neten, mennyi idő alatt kelnek majd ki a kis baglyok, és ennek alapján erre a hétre várják a fiókákat. Azt is az interneten olvasták, hogy olyankor költözik az emberek közelébe az erdei fülesbagoly, ha élőhelyén megfogyatkoznak a fák – és csakugyan, Makó belvárosában mostanában nagyon sok fát kivágtak. Egy ilyen madár eszmei értéke 50 ezer forint.

Olvasóink írták

 • 11. banew 2011. május 20. 13:58
  „Komolyan mondom, irigykedem. Olyan aranyos. Előttünk pár éve egy harkály dolgozott éjjel-nappal, csinált egy szép kis odut, erre egy seregély pár minden évbe elüldözi őket, és ott költenek, óriási rikácsolással, mivel emberrel, macskával, mindenkivel veszekednek, hogy hogy merészelnek ott járni, mikor ők etetnek.”
 • 10. Tommyst 2011. május 20. 08:27
  „9: Jogos, de a többi madár általában fára fészkel :)”
 • 9. vadruca 2011. május 20. 08:20
  „A fülesbagoly nem épít fészket, hanem más madarak fészkét foglalja el, vagy faodúban költ. Ezeknek nem fahiányuk, hanem fészkelő hely hiányuk van, azért költenek virágládába.”
 • 8. scott1 2011. május 19. 19:34
  „Makón akkor ültetnek fákat, amikor gyerek születik... amúgy sok mohó hód van, amelyek bámulatosan hamar tudnak alkalmazkodni a környezet változásaihoz - ezért is tudhatják már régóta csillapítani mérhetetlen éhségüket...”
 • 7. mazsolaszolo 2011. május 19. 18:24
  „Mike3: Makón nem Botka írtja a fákat, hanem a makói polgármester és hivatala. Keresd meg a honlapot vagy ügyfélfogadási időben kérdezd meg őket, hogy mikor ültetnek fákat.

  Aranyos a madár. Vigyázzanak rá és a fiókáikra!
  És tessék ültetni fákat! Minél többet!”
 • 6. princeoftheport 2011. május 19. 12:24
  „Védd a fákat!! Egyél hódot.......”
 • 5. Mike3 2011. május 19. 11:57
  „nagyon aranyos :) örülnék, ha nálunk is fészkelnének
  Botka faírtó politikája minden esélyt megad rá!”
 • 4. jotty 2011. május 19. 10:02
  „De fura! Anyukámék vásárhelyi panellakásának erkélyén is tojásokat költött egy bagoly :) . Ők is a legfelső szinten laknak és majd 2 hónapig volt ott a bagoly. Sajnos most, hogy a picik megnőttek, el is repültek :( .”
 • 3. bignose 2011. május 19. 08:57
  „Szegeden a Szilléri sgt. 42-ben is fészkel fülesbagoly, a 3 fióka kelt ki, az egyik sajnálatosan a járdán fejezte be rövid életét!”
 • 2. Tommyst 2011. május 19. 08:42
  „Gólyafészek, erkély... Nem kellene elgondolkodni egy kicsit, hogy fakivágás helyett faültetések történjenek?
  (Mármint, hogy többet ültessünk, mint amennyit kivágunk, ne csak pótoljunk.)”
 • 1. randika 2011. május 19. 08:24
  „tündéri:):)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcsra jár a ContiTech

Makó - Él az autóipari konjunktúrával a Vácon is gyárat üzemeltető makói ContiTech: sosem volt ilyen… Tovább olvasom