Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Bajai lövésztáblák a múzeumban

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idejéből, illetve a reformkorból származnak azok a lövésztáblák, amelyek péntek óta láthatók a makói múzeumban.
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idejéből, illetve a reformkorból származnak azok a lövésztáblák, amelyek péntek óta láthatók a makói múzeumban. Az 1803-ban alapított bajai Czéllövész Társulathoz hasonlóan akkoriban számos társaság alakult, és vállalta a városok polgárőrségének lőkiképzését. Az ilyen és hasonló egyesületek természetesen a szórakozás és a társas együttlét színtereivé váltak, egészen a két világháború közötti időkig.

A kiállításon látható lövésztáblák túlnyomó többsége nem valóságos céltáblaként szolgált, hanem úgynevezett szegbelövések emlékére készítették: a díszes, olajjal vagy temperával festett, feliratokkal ellátott céltáblákat középpontjukon egy szeggel erősítették fel, ezt kellett eltalálni. A makói múzeumban kiállított különleges darabok, amelyek a bajai Türr István Múzeum anyagát képezik, ennek az érdekes időtöltésnek a tárgyi emlékei – ám emellett a kor divatjáról, ízléséről adnak a látogatók számára képet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenegy napig mit sem tudtak a makóiak

Bár a Pest-Buda és Makó közti utat váltott lovakkal egyetlen nap alatt meg lehetett tenni még 1848… Tovább olvasom