Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Bajban az ősszel elrakott fokhagyma

A hosszúra nyúlt nyárutó, a napsütés és a magas hőmérséklet kedvezett a kukoricának, de keresztbe tett az őszi fokhagymának. Nem kedvez a száraz talaj a petrezselyemgyökér betakarításának sem, a Makó körüli földeken sokszor előfordul, hogy elpattan a csoroszlya.
Jövőre az aszály miatt nem lesz ilyen jó a fokhagymatermés Fotó: Frank Yvette
A tavalyinál is többért, mázsánként 2700 forintért értékesíthették az idén ősszel betakarított kukoricát a gazdák, ennek pedig a hosszúra, egészen késő őszig nyúlt, nyárutó is oka – tudtuk meg Ruzsity Emiltől, Apátfalva, Magyarcsanád és Nagylak falugazdászától. A szakember utalt rá: a sok napsütés és az eső hiánya kedvezően alakította a gabonanövények nedvességtartalmát, ami így kelendőbb is a piacon.

– A száraz időszak azonban megnehezíti az őszi vetésű gabona növekedését, hiszen sok helyütt annyira kötötté vált a talaj, hogy csak szakaszosan tud kibújni a fiatal növény – mondta a falugazdász. – Nem kedvez a száraz talaj a petrezselyemgyökér betakarításának sem, hiszen a Makó körüli földeken sokszor előfordul, hogy a csoroszlya is elpattan. A gyökér felszedése egyébként éppen a hetekben folyik, így ehhez nagy segítséget jelentett volna egy kissé csapadékosabb időjárás.

A szakember hozzátette: egyelőre nem fenyeget annak a veszélye, hogy a túl korán kikelő növények elfagyjanak, ám ha még hosszú ideig marad a jó idő, ennek is fennáll a veszélye.

– Nem a napsütés, hanem az aszály az oka, hogy jövőre igen rossz fokhagymatermést vagyunk kénytelenek prognosztizálni, hiszen annyira szikkadt a talaj, hogy Makó környékén sokfelé nem is sikerülhetett a vetés. A megfelelő nagyságú, minőségű fokhagyma egyik kulcsa ugyanis, hogy megfelelően előkészített talajba kerüljön a vetőmag – fogalmazott Mágori Józsefné fokhagymatermelő.

A gazdálkodó szerint az idei vetés sok földön nem tudott megfelelő gyökérzetet ereszteni. A túl száraz talajban a hagyma nem tud megfelelően nőni, egyszerűen bepenészedhet. A falugazdászhoz hasonlóan ő is úgy véli: még fennáll a veszélye annak is, hogy a vetemény a sok napsütés hatására kihajt, és a hirtelen jövő nagy hidegben elfagyhat – bár a fokhagyma életciklusát nem jellemzi, hogy túl korán szárnak induljon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élete delén a víztorony

Ismét felújítást végeznek a makói víztoronynál: ezúttal a csőrendszert cserélik erősebbre,… Tovább olvasom