Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Bajnaihoz fordult a megyei közgyűlés

Magyarcsanád - Ezúttal nem több pénzt, hanem figyelmet és segítséget kérnek a miniszterelnöktől a megyei képviselők, a magyarcsanádi híd mielőbbi megépítésének támogatását kérik.
Amikor állt a két híd Magyarcsanádnál, a környék az akkori monarchia fejlődő vidéke volt. A trianoni határhúzás fontos kapcsolatokat vágott el. A helybeliek a 90-es évek óta bíznak abban, hogy ha helyreállna az összeköttetés, munkát is könnyebb lenne találni: ha itthon nem, a szomszédban. A túloldali vállalkozók is régóta reménykednek. Farkas Jánosné polgármester és a képviselő-testület sokat lobbizott a híd megépítéséért, de a siker elmaradt. Ennek sokáig az volt az oka, hogy mivel Románia nem volt uniós tag, határátkelőhelyet is kellett volna nyitni a hídon, és emiatt a kormány nem támogatta az elképzelést. 2005-ben a Magyar Közút Kht. pályázaton nyert pénzből elkészíttethette az engedélyes terveket. Az első csanádi püspök, Szent Gellért nevét viselő építmény 150 méter hosszú, 10 méter széles, két forgalmi sáv, gyalog- és kerékpárút is lesz rajta, és közel 6 milliárd forintba kerül.

A megyei közgyűlés csütörtökön tárgyalt Martonosi György és Nógrádi Zoltán képviselő önálló indítványáról. A közgyűlés élt a felterjesztés jogával, azt kérik Bajnai Gordon miniszterelnöktől, járjon közben, szülessen meg minél hamarabb a magyar és a román kormány megállapodása. Nem pénzt kérnek, mert úgy vélik, a hidat uniós forrásból kell megépíteni.

Az egykori Maros-híd maradványai. Ha helyreállna az összeköttetés, talán munkát is könnyebb lenne találni. Archív fotó: Karnok Csaba
Az egykori Maros-híd maradványai. Ha helyreállna az összeköttetés,
talán munkát is könnyebb lenne találni. Archív fotó: Karnok Csaba

– Jövőre be lehetne nyújtani a kiviteli tervek elkészítéséért a pályázatot, utána már a kivitelezésre kell pályázni, és ekkor lenne szükség arra, hogy a két kormány nyilatkozzon – mondja Farkas Jánosné.

A híd híveinek van még egy fontos érvük. Ha elkészül az M43-as Makóig, és arra a Temes megyéből érkezők föl akarnak hajtani – márpedig akarnak! –, azt csak úgy tehetik meg, ha Kiszombornál átkelnek, és végigcsörtetnek Makón. Ha azonban megépül a Szent Gellért híd és a hozzá tartozó út, a Temes megyeiek ezen keresztül fölhajthatnak az M43-asra: nem kell bemenniük a városba.

Eddig pusztába kiáltottak

Az ásotthalmi átkelőhely megnyitását is felterjesztésben szorgalmazta a megye, de korábban akkor nyúlt ehhez az eszközhöz, ha szemrehányást akart tenni a kormánynak. A mostani elnök, Magyar Anna 2006 decemberében küldött levelet Gyurcsány Ferencnek, mert a következő évre 1,3 milliárd forinttal kapott kevesebbet a megye a működésre. Az akkori kormányfő nem válaszolt 30 napon belül, és ezzel törvényt sértett. Idén januárban szintén a kevesebb pénz miatt kapott levelet a miniszterelnök. Arra hívták föl a figyelmét, hogy ha nem lesz változás, több helyhatóság csődbe mehet. A kormányfőt nem hatotta meg a levél.

Olvasóink írták

 • 5. ghb 2009. december 24. 00:09
  „moderálva”
 • 4. ja 2009. december 22. 16:18
  „Bajnait a libások se érdeklik Ő lesz@r mindent(ugy mint a többiek is)”
 • 3. Tapasztalt 2009. december 22. 15:06
  „gubanc, te sem leszel már Mikulás......Miért piszkos elképzelések azok a fejlesztési tervek, amire még nem jutott pénz??”
 • 2. napiszar 2009. december 22. 13:33
  „Gondolom iszonyatosan meghatja Bajnait a levél!:)Kár volt rá a nyomtató festék patronát pazarolni !Bár Szocialista információk szerint a híd építése egy időben fog kezdődni a Makói metró építésével!”
 • 1. gubanc 2009. december 22. 09:04
  „És a szegedi déli híd? A Szeged-Arad-Temesvár vasúti összeköttetés?
  Az hol marad! Piszkos szoci elképzelések, azért miért lobbizzon a megye?
  Kicsi a szemétdomb, de nagy a kakas.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kérdés, aki válaszol: Kubatov Gábor pártigazgató

Makó - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamilyen okból az érdeklődés középpontjába… Tovább olvasom