Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Baktériumokra bízzák a szennyvizet

Baktériumokra bízzák a szennyvizetMaketten nézhették meg a pitvarosiak, hogy is kell elképzelni a házi szennyvíztisztítást. Fotó: Kovács Erika
Pitvaros - Nincs szaga, nincs zaja, nem fogyaszt áramot. A havi üzemeltetési díja 450 forint. Ennyibe kerülnek a baktériumok, amiket egy vécélehúzással lehet a rendszerbe juttatni. Pitvaroson ilyen egyedi kisberendezésekkel oldanák meg a szennyvízkezelést.
Így működik

Az adalékot a vécébe öntik, lehúzással kerül az udvaron lévő tartályba. A baktériumok a víztől kelnek életre, hogy a munkájukat elvégezzék. Amint a dréncsőben oxigénnel érintkeznek, elpusztulnak, vagyis a megtisztított víz nem tartalmaz élő baktériumot, és nem fertőzi a talajt.
– Ez lenne településünk számára a leggazdaságosabb és a leginkább környezetbarát szennyvízkezelési megoldás – mondta Radó Tibor polgármester az estébe nyúló szerdai lakossági fórumon. Ha nyer a település pályázata, az országban második településként alkalmazhatnák a speciális szennyvízkezelési technológiát, amihez nem kell hosszú csővezetéket építeni, sem pedig szennyvíztisztító telepet.

A pitvarosi önkormányzat már hosszú ideje azt tervezi, hogy speciális házi kisberendezésekkel oldják meg a szennyvízkezelést. A család létszámától függően 2, 3, 4 köbméteres zárt tartályokat telepítenének a házak udvarára, amibe a háztartási szennyvíz kerülne. A tartályban baktériumok segítségével tisztítanák meg a szennyvizet, amit azután dréncsövek segítségével juttatnának vissza a földbe.

A Veszprém megyei Apácatornán 2011 óta működik ez a rendszer.

– A falugondnok havonta kopogtat egy egységnyi baktériummal, ami 450 forintba kerül, havi szennyvízdíj nincs – ismertette Forstner Antal, a Korszerű Egyedi Szennyvíztisztító Kislétesítmények Szakmai Környezetvédelmi Egyesület elnökhelyettese. Egy-egy háznál körülbelül 1 millió forintba kerül a rendszer kiépítése. – Eddig ilyen kislétesítményekre egyszer lehetett pályázni, akkor egyedül Apácatorna nyert. A mostani kiírásban is van egy kis hiba, aminek elhárításáért több fórumhoz fordultunk. Kértük Lázár János képviselő segítségét is – folytatta Radó Tibor.

Az önkormányzat úgy számol, hogy sikeres pályázat esetén egy-egy lakóingatlannál körülbelül 150 ezer forint lenne az önerő, amit további pályázatokkal szeretnének 40 ezer forint alá csökkenteni.

A szennyvízpályázaton egy-egy település 150 millió forintot nyerhet. Ebből Pitvaroson első körben 150-170 házban építenék ki a rendszert.
 
A szomszédok is kíváncsiak

Pitvaros mellett Nagyér, Ambrózfalva és Csanádalberti önkormányzata is az egyedi szennyvízkezelési rendszer kiépítését tervezi. Ezeken a településeken a jövő héten tartanak lakossági fórumokat.
Volt, aki a dréncsöves vízkijuttatás miatt aggódott, hogy a víz az agyagréteg miatt nem tud majd lefolyni, és sár lesz a kertben. A szakember elmagyarázta, hogy ez nem így történik. Arra is kíváncsiak voltak az emberek, hogy kell-e majd talajterhelési díjat fizetniük azoknak, akik nem építtetik ki az egyedi kisberendezést. Radó Tibor válaszából kiderült, a jelenlegi szabályozás szerint nem lesz ezért büntetés.

Egy pitvarosi lakos az iránt érdeklődött, miért nem jók a rendszerhez a jelenlegi emésztők. Forstner Antal elmondta, erre a hatóság sem adna engedélyt. A rendszer hatékonysága a zárt rendszeren is múlik.

Többen megkérdezték, ha nyerne a pályázat, hogyan választják ki a 150 lakást. Radó Tibor azt válaszolta, erről majd a testület dönt. Elképzelhető, hogy valamilyen szempontrendszert állítanak fel, vagy pedig az igények beérkezési sorrendjét vennék figyelembe.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Pitvaroson: kidöntött egy beton villanyoszlopot majd felborult egy Mercedes

Halálos baleset Pitvaroson: kidöntött egy beton villanyoszlopot majd felborult egy Mercedes
Egy 28 éves pitvarosi férfi halt meg a szombat reggeli balesetben. A Mercedes terepjáró a… Tovább olvasom