Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Bálint Tamás kapta a Makói Medáliákat

Makó - József Attila városában, a költészet ünnepén idén egy székelyudvarhelyi első kötetes költőt tüntettek ki a Makói Medáliák nevű helyi irodalmi díjjal. A huszonhárom éves Bálint Tamás szereti József Attila verseit – egyébként meglepő módon nem bölcsész-, hanem közgazdászhallgató.
Tavaly év végén jelent meg az első, A pap lánya, birtokostul című verseskötete a Kolozsvárott tanuló, de székelyudvarhelyi születésű Bálint Tamásnak. Ő az, aki ebben az évben elnyerte a makói önkormányzat által a fiatal magyar költők támogatására alapított irodalmi díjat, a Makói Medáliákat. Az elismeréssel a város mecénása szeretne lenni a pályakezdő fiatal költőknek, mint amilyen annak idején József Attila is volt – ezért is épp a költészet napján adják át, idén immár harmadízben.

Gyémánthíd: Inokai Orsolya

Az irodalmi elismeréssel egy időben szokás Makón átadni a Gyémánthíd-díjat, amellyel kitűnően tanuló, tehetséges, de szerényebb körülmények között élő diákok teljesítményét értékelik. Az idei kitüntetett a Szikszai György Református Iskola nyolcadikosa, Inokai Orsolya. A lány édesapja asztalos, édesanyjának nincs munkája; hárman testvérek, valamennyien kitűnő tanulók. Orsolya egy korszerű számítógépet kapott az önkormányzattól, egyéves internet-előfizetéssel.

Az idei kitüntetett lapunknak azt mondta, azért kezdett el verseket írni még az általános iskolában, hogy elbűvölje a lányokat. Ez ugyan kevéssé sikerült, költeményeit azonban már irodalmi folyóiratok is közlik. Közben pedig – meglepő – közgazdaságtant tanul az egyetemen. Szerinte persze ebben nincs semmi különös, a számok világa jól megfér a rímekkel. Pénzügyi pályára készül és úgy gondolja, ez az irodalmi karriernek is jót tesz majd, hiszen így megengedheti magának, hogy tényleg csak akkor írjon, amikor van hozzá ihlete.

A díj meglepte. Mindenekelőtt azért, mert nem maga nevezett be, egy barátja tette ezt meg helyette. A kitüntetést, amely nevében egy József Attila-kötetre utal, már csak azért is örömmel vette át, mert Makó fogadott fia legkedvesebb költői közé tartozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamisított guatemalai útlevelet fogtak Kiszombornál

Kiszombor - Egy nigériai állampolgár hamisított Guatemalai magánútlevéllel szeretett volna kijutni… Tovább olvasom