Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Bánátból hoznák a tejet Makóra

Huszonnyolcmillió forintnyi támogatást kapott az uniótól a tejtermelés javítására a határ mentén működő vajdasági családi gazdálkodások szövetsége, mely többek között Makóra szállítaná a fehér italt.
– Az Európai Unió a magyar példától eltérően a szerbiai határ túloldalán működő családi gazdaságok tejtermelését támogatja – mondta lapunknak Petar Mojzes, a horgosi Agrárfejlesztési Központ vezetője, aki a „tejtermelés minőségének javítása" című projekt kapcsán rámutatott: már most piacként számítanak a dél-magyarországi területekre is. A program keretében ezekben a hetekben 28 millió forintnyi eurót vehet fel a központ az együttműködéshez csatlakozó gazdaságok támogatására, ezzel az EU-ban is piacképes és hatékony tejtermelést alapozzák meg a magyar határtól alig néhány kilométernyire, Horgos területén működő agrárközpontban.

– A háború és az utóbbi egy évtized recessziója miatt a tejfeldolgozó üzemek gyakorlatilag megszűntek, a Horgos környéki tehénállomány teljes egészében a családi gazdaságok birtokában van, így számos magyar nemzetiségű gazdálkodó számára is biztos megélhetési forrást jelenthet néhány éven belül a jelenlegi projekt, amit amerikai alapok is támogatnak – foglalta össze Mojzes, aki kiemelte: szervezetük élő kapcsolatot tart fent a makói székhelyű Csanád Gazdaságfejlesztési Kht.-val is, akik segítenek a piacra jutásban. A most szerveződő termelés eredményeképpen hamarosan Makó üzleteiben is horgosi tejet forgalmaznak majd. Horváth Attila, a kht. projektmenedzsere a beruházás kapcsán elmondta: a makói kistérség gazdaságilag nyitott az ügyben.

– A nagyüzemi méretű termelés beindításához persze rengeteg fejlesztésre van még szükség – mondta Mojzes –, hiszen a jelenlegi összeg csupán a határon túli gazdálkodók termelésének megszervezésére, a minőségbiztosítási és egészségügyi szabványok követelményeinek alapvető teljesítésére elegendő. Megtudtuk: a vajdasági takarmányárak és a magyarnál lényegesen olcsóbb munkaerő miatt még a jelenleg Magyarországon kapható, legalacsonyabb árú szlovák import tejeknél is olcsóbb élelmiszerre számíthatnak a vásárlók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdték az első teljes panelfelújítást Makón

Megkezdődött a napokban az első teljes panelfelújítás Makón. A 2002 óta tartó országos programba a… Tovább olvasom