Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Bánsági Ildikó kapja idén a Páger-díjat

Makó - Bánsági Ildikó Kossuth-díjas színművész veheti át idén a Páger-gyűrűt a makói Hagymaházban Buzás Péter polgármestertől – ő a színészdíj kilencedik kitüntetettje. Megtiszteltetésnek érzi, hogy őt választották, és nagyra tartja Téni bácsit – akivel viszont sosem játszott egy darabban.
Bánsági Ildikó (62) Kossuth-díjas színművésznő kapja idén a Páger-emlékgyűrűt. A díjat 9 évvel ezelőtt alapította Makó önkormányzata azért, hogy kifejezze tiszteletét a makói születésű Páger Antal iránt. A kitüntetett Téni bácsi kedves arany pecsétgyűrűjének mását kapja, melyet a leszármazottak hozzájárulásával készíttet el az önkormányzat évről évre egy példányban.

Hogy kinek adja át Buzás Péter polgármester, azt ezúttal is rangos szakmai kuratórium – Hegedűs D. Géza és Tordy Géza színművész, Réz András filmesztéta, valamint a várost képviselő, makói születésű színművész, Szalma Tamás és Gyarmati Antal, az egyetlen fiú Páger unoka – döntötte el. Az átadás a hagyományoknak megfelelően a színészóriás születésének évfordulóját követő emlékünnepségen lesz, ezúttal január 31-én, vasárnap a Hagymaházban.

Bánsági Ildikó még nem járt Makón. Felvételünkön Eperjes Károly színművésszel látható. Fotó: MTI
Bánsági Ildikó még nem járt Makón. Felvételünkön Eperjes Károly színművésszel látható.
Fotó: MTI

A fővárosi születésű Bánsági Ildikó a Színiakadémia elvégzése után, 1972-ben Debrecenbe szerződött, 73-ban a József Attila Színházhoz került, de volt a Vígszínház, a Thália és a Nemzeti művésze is. 1998-ban lett az Új Színház tagja, emellett a Szigligeti és a veszprémi Petőfi Színházban és a Budaörsi Játékszínben is láthatja a közönség. Majdnem félszáz filmben tűnt fel kisebb vagy nagyobb szerepekben – ilyen például a Szindbád, a Mephisto, a Napló szerelmeimnek vagy a Szabadság, szerelem. Kapott Jászai- és Kossuth díjat is. Lapunknak azt mondta, nagyon nagy megtiszteltetés számára az, hogy az elismeréssel Páger Antalhoz mérik, hiszen őt mindmáig egy csodának tartja. Egyébként bár egy időben mindketten a Vígszínház társulatához tartoztak, sosem játszottak egy darabban, viszont a büfében gyakran találkoztak. Nemcsak nagyszerű színész volt, mesélte Bánsági Ildikó, de nagyon kedves ember is, akivel jókat lehetett beszélgetni. A művésznő egyébként pályája kezdetén néhányszor fellépett Szegeden, Makón azonban még sohasem járt.

Akik már megkapták

2002: Halász Judit Kossuth-díjas, érdemes művész
2003: Garas Dezső Kossuth-díjas, érdemes művész
2004: Király Levente Kossuth-díjas, érdemes művész
2005: Venczel Vera Jászai-díjas, érdemes művész
2006: Csákányi Eszter Jászai-díjas, érdemes művész
2007: Kern András érdemes és kiváló művész
2008: Törőcsik Mari Kossuth-díjas művész, a Nemzet Színésze
2009: Kulka János Kossuth-díjas, kiváló művész

Olvasóink írták

 • 16. paffabűvös 2010. január 22. 21:33
  „13! Németh Pállal interjú? Még egy épkézláb magyar mondatot sem olvastam tőle. Idegenbe szakadt hazánk fia mintha elfelejtett volna magyarul. Vagy lehet hogy soha nem is tudott? A "nép képviselőjének" kiáltotta ki magát, de hol a tömeg, hol a nép a háta mögött?”
 • 15. sunyifigyelő 2010. január 19. 20:22
  „´Az igazság a valóság fölött áll´
  Például kaphatná Eperjes Károly, bár ő Fideszes keményen!:)”
 • 14. sunyifigyelő 2010. január 19. 20:17
  „T:"magyar36" nem tehetik:) Éves 100-milla nyomós érv!:)”
 • 13. magyar36 2010. január 19. 17:56
  „Tisztelt Bakos úr!
  Azt elhiszem, hogy védi a mundér becsületét, de nefelejtse, hogy ma már mindenben politika vam! A reggelitől, az újság írásig átszővi az életünket!
  Egy egészséges demokráciában ilyen kérdés, hogy milyen párt állása van egy művésznek fel sem merűl, de a rendszer váltó pártok ilyenné tették a magyar társadalmat!
  Egy kérésem lenne a szerkesztőséghez, hogy már hagyják abba a burkolt propagandát és tárgyilagossan közöljenek minden hírt! Ne az elhallgatás az egyik oldalon, és a magasztalás a másikon!
  Példáúl nem olvastam egy interjút sem Németh úrral, még úgy sem, hogy pro,és contra! Kiváncsi lennék egy ilyen beszélgetésre!
  Még azt is jobban elviselem, hogy a cikkek már lassan többsége boulvár jellegű, ha ez kell az olvasónak, hát legyen, pénzből élnek!”
 • 12. napiszar 2010. január 15. 12:06
  „Tisztelt:bakosandras , én csak azt nem értem mi alapján kapják, nem vagyok ezzel egyedül van az iwiw ismerőseim közt nagyobb művész is sőt az édesapja is az, egyébként ő se érti, egyébként a művésznő tudtommal azt sem tudta hol van Makó, megértem én hogy eldöntik ki kapja, de egy ici pici beleszólása a Makóiaknak nem lehetne, példul szavazás , az se baj ha nem vennék figyelembe a szavazatokat csak rá fognák, de sok Makói úgy érezné neki is volt egy kis döntésjoga , egyébként ez a díj nem nagyon hatja meg a művésznőt , esetleg a honorárium!:):):):) Ja ezt pátállás nélkül írom!!!!!!!!!!!!”
 • 11. bakosandras 2010. január 15. 07:11
  „Nektek, barátaim, ha a vízállásjelentést hoznánk le itt szöveggel, az is pártközlemény lenne, észre se vennétek, arra is komenistáznátok, hogy Rahó, Técső, Huszt, Tiszabecs. Látszik, hogy még nem voltatok Páger-díjátadón, mert ott elég sok mindenről van szó, de pártról egyáltalán nem, azt ti emlegetitek. Abból pedig, hogy valaki milyen díjakat kapott a múlt rendszerben, azt leszűrni, hogy komancs, félelmetes sötétségről árulkodik. A sötétség persze természetes dolog, csak akkor van vele baj, ha úgy árad, mint a Tisza.”
 • 10. mszp2009 2010. január 14. 11:11
  „És ha Mszp-s akkor mi van?!!!! Ebből is látszik hogy mellénk áll a művésznő, és eljön egy ilyen kis városba mint Makó, egyébként kinek adnánk?! Tán Gálvölgyinek, vagy a Heti Hetes többi színművészének, tudom nektek az volna jó!”
 • 9. kt 2010. január 14. 10:00
  „Teljesen mindegy kinek adják, valaki úgyis idejön, felsorolja a díjait és és a "pártot" fogja emlegetni. Feltételezhetően olyasvalaki, aki amúgy életében nem járt színházban.
  Nem lehet olyan embert említeni, akire azonnal rá nem kiabálnak kígyót-békát ebben a szép országban.”
 • 8. zsazsanéne 2010. január 14. 09:11
  „Tényleg miért nem lehetne azoknak szavazni akik adják ezt a dijat,a makóiak.Olyannak aki tényleg játszott is Páger Antallal.Számtalanan vannak ,mert ez a gyűrű arról azól,nem a pártról.Főleg olyannak aki életében sem járt Makón.Kicsit ciki nem gondolják akik erre szavaztak.!!!!”
 • 7. napiszar 2010. január 14. 05:24
  „Vicc(?) egy színészről !

  Egy MSZP-s és egy független, "kissé jobbra sodródott" színművész BKV-busszal utazik haza az előadás után .
  A busz hirtelen igen nagyot fékez, pár utas el is esik. Erre a független színész ráugrik az MSZP-re, üti, vágja, rúgja, fojtogatja. Kijön a rendőrség, leszedik róla. Beviszik. Nekiszegezik a kérdést:
  - Ön egy köztiszteletben álló színművész. Hogy volt képes ilyet tenni liberális kollégájával?
  Erre csak kacsint egyet, és így szól:
  - Hmmm... Azt hittem, már megkezdődött.”
 • 6. kt 2010. január 13. 23:58
  „Ja, minden színész kommunista, nyilván.
  Okosok.”
 • 5. DrBalogh 2010. január 13. 18:57
  „Pedig egyszerű!:) A művésznő a régmúltban, és most is hű a párthoz!
  Ezek mind párt kitüntetések!
  * Varsányi Irén-emlékgyűrű (1979)
  * Jászai Mari-díj (1981)
  * Erzsébet-díj (1987, 1990)
  * Kossuth-díj (1996)
  * Örökös tag (2009)”
 • 4. zolcsi44 2010. január 13. 18:41
  „Sohasem játszottak egy darabban!! akorr miért is Téni bácsi?? nálunk az ilyen megszolitás baráti, bizalmas viszonyt is jelől.
  Egyébként ki is ez a hölgy, azért mert Kossuth -dijas még lehet okos, szerény ha....ha. De ilyet ne kérjünk, mert ilyen nincs.
  Én a a magam részéről nem szavazok rá, mint Teljes jogu makoi állampolgár!!!!”
 • 3. exchange 2010. január 13. 18:37
  „Amúgy azt nem értem hogy miért mindig azok kapják ezt a gyűrűt akik már tele vannak díjakal (elnézve a díjaztottak mind kapot már minimum 2 díjat) olyannak kéne adni aki még nem kapot soha díjat”
 • 2. hajosinas 2010. január 13. 18:05
  „Nagyon örülünk kedves Művésznő /mivel még"" életében sohasem járt Makón" és még időt is szánt arra, hogy most a térképen megkeresse hol található a város/, hogy szakítani tetszik rá időt, hogy a város által alapított elismerést átvegye itt helyben.
  Azért úgy felmerül bennem a gondolat, vajon az elmúlt években díjazottak emlékeznek még kis városunkra?
  Vagy csak a vagyontárgyaik között kallodó emlékgyürű előkerülésekor kezdenek gondolkodni, vajon honnan is van ez a gyürű ? Mert ugye azért megttiszteltetés lenne a város lakói számára, ha egyszer a díjazottak, elő állnának egy vendégelőadásuk tervével a város nyári szabadtéri rendezvényei idején. /természetesen gázsi igény nélkül / mivel a kedves Művésznőnek sohasem sikerült Téni Bácsi-val játszania, talán igy lehetne reá emlékezni mindannyiuknak a szülővárosban.
  Mi Makóiak pedig úgy érezhetnénk,hogy tényleg értékelik a hagyományörző törekvéseinket.Még akkor is ha azt sem tudják, milyen a mi kis városunk.”
 • 1. napiszar 2010. január 13. 17:13
  „És pont ilyen dönt benne mint Réz András:) világ életében nem volt tiszta:)Mért nem szavazhatnak a Makóiak is, esetleg egy kis beleszólási jogot kéne nekik is adni !Egyébként mivel érdemelte ki a művésznő erre is kitérhetne a cikk, mert nekem ez homályos!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2,5 milliót bukott a makói kórház

Rosszul járt a makói kórház a múlt év végi tiltakozással kiharcolt plusztámogatás elosztásakor: a vártnál 2,5 millióval kevesebbet utaltak az intézménynek. Tovább olvasom