Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Bár a pénz kevesebb, nem változik a makói fürdő terve

Makó - Bár 300 millió forinttal kevesebb a beruházásra fordítható pénz,a makói fürdő olyan lesz, mint amilyennek eredetileg eltervezték – ez derült ki a kiviteli tervek nyilvános bemutatóján.
Nem változtak az új makói fürdő tervei azt követően, hogy a város pályázatára az előzetesen reméltnél 300 millió forinttal kevesebbet ítéltek meg. Lapunkban megírtuk, korábban 3,5 milliárd forintot terveztek erre a célra, ám a regionális operatív program bírálóbizottsága úgy vélte, a beruházást 300 millióval kevesebb pénzből is meg lehet valósítani. A fönnmaradó 3,2 milliárd közel felét mindenesetre elnyerte az önkormányzat az első fordulóban – most következik a második. Az építkezés várhatóan idén tavasszal, márciusban kezdődik, és 12-13 hónapon át tart majd.

A kiviteli tervek nyilvános bemutatásakor kiderült: a fürdőfejlesztésre tényleg elég lehet az eredetileg elgondoltnál kevesebb pénz is, hiszen az új elképzelések gyakorlatilag megegyeznek a régiekkel. Ezeket korábban már bemutattuk lapunkban: egy önmagában is nagy vonzerővel bíró, különleges látványt nyújtó Makovecz-épületegyüttesről van szó – 11 ezer négyzetméteren. A fürdőnek egyaránt lesz élmény-, gyógy-, wellness- és sportfunkciója, összesen 1800 négyzetméternyi vízfelülettel.

Tavasszal kezdődhet a Makovecz-épületegyüttes építése. Fotó: MTI-reprodukció
Tavasszal kezdődhet a Makovecz-épületegyüttes építése.
Fotó: MTI-reprodukció

A látványtervek alapján néhány perces kisfilm is készült, amit a városháza zsúfolásig megtelt házasságkötő termében levetítettek szerda este az érdeklődőknek, amit megtapsoltak az emberek, és a bemutatót követő fórumon sem fogalmazott meg ellenvéleményt senki, csupán praktikus kérdések hangoztak el a fejlesztéssel kapcsolatban.
Vörös Imre, a beruházás koordinálására felkért szakértő lapunknak a fórum után elmondta: bíznak abban, hogy miután az építőipart amúgy is recesszió sújtja, a reménybeli kivitelezők a megbízás elnyerése érdekében igyekeznek majd minél olcsóbb ajánlattal élni, így nem kell az eredeti tervekből elhagyni semmit. Ha mégis szükség volna erre, egy úgynevezett családi pihenőhely kialakítása maradna el, amit utólag is meg lehet építeni.

Buzás a kötvényről

– Jó időben bocsátott ki kötvényt a beruházás finanszírozására az önkormányzat. Ha most próbálkoznánk ezzel, csak rosszabb feltételekkel, vagy esetleg egyáltalán nem kapnánk hitelt – mondta a fórumon Buzás Péter makói polgármester. Mint ismeretes, Makó 2,5 milliárd forint értékben vállalkozott a kölcsönfelvétel eme formájára – a pénz nagy részét a fürdőberuházásra fordítják. A város első embere hozzátette, a forint gyengülése miatt jelen pillanatban valóban van árfolyamvesztesége a városnak, ám mivel a törlesztést csak négy év múlva kell megkezdeni, az akkori árfolyam ismeretében derül csak ki, lesz-e tényleges veszteség.

Olvasóink írták

 • 9. madamsik 2009. február 14. 22:05
  „Én csak annyit nem értek hogy mért nem lehetne egy szép aranyos kockát építeni amiben elférne annyi medence hogy kiszolgáljuk a mélyen tisztelt románokat.ezt az épületet amit most említettem az kb. hőszigetelt nem fenyőfa hanem műanyag ablakokkal ajtókkal meglehetne építeni (sokat mondok)1 milliárd forintból...de nem ! nekünk jó hagymaparaszt makóiaknak fából készült török jurta kell mert olyan még nincs sehol se! a törökök megirigyelnek bennünket!!!!ja és hogy 300 milióval kevesebb! kiváncsi lennék min sikerült ennyit spórolni! de ennyi erővel meglehetne építeni 3miliárd forinból is.amúgy ezt a fürdőt nem most kellene építeni! már rég elkéstünk vele!! viszont remélem a 3 miliárd 200millió forintba belesér egy két szauna is!!!!”
 • 8. Mc_Mi 2009. január 28. 21:06
  „"Bár a pénz kevesebb, nem változik a fürdő terve"
  Miért is változna? 3,5 milliárd helyett ugyanaz megkapható 3,2 milliárdért. Csak az ajtók lesznek fenyőfából, csak az automata helyett jegyszedő engedi be a vendéget, csak a rézfedésből lesz műanyag, csak a keményburkolatból lesznek olcsó kerámiaburkolatok, csak a felszerelés egy részét kell elhagyni. Szóval megoldható. Miért is ne? Azt mondták, hogy ez csak akkor fog hatni, ha nagy durranás lesz. Ez most egy kicsit olcsóbb, hallkabb durranás lesz.

  Semmi baj. Most jön a kampánydömping. Ezzel lenyomják ezt is a tokunkon.

  A baj az, hogy a be nem jött vállalkozás után senkit sem fognak felelősségre vonni. Tévedés ne essék, siker esetén azt gondolom, hogy megérdemli a szobrot és az utókor megemlékezéseit a polgármester, de kudarc esetén is járna ezért valami. Éppen most zajlik az áron alul eladott ingatlanok ügye Budapesten. Ott is azzal védekeznek, hogy nem büntethetők az önkormányzat tagjai a döntéseikért. Kiváncsi vagyok mi lesz annak a kimenetele? Ha felmentik őket, akkor bebizonyítják, hogy a kollektív pénzekkel nyugodtan lehet szélhámoskodni. Ha megbüntetik őket, nos akkor kíváncsian várom a helyi képviselő testület tagjai mentegetőzését.”
 • 7. lawyer 2009. január 26. 16:41
  „Miért jó egy ilyen nagyberuházás ? A költségei miatt. Minél nagyobb az összeg, annál inkább belefér a hagyományos 10 % . Talán valamit sejtenek a regionális operatív bírálóbizottságban? vagy csak oda nem szántak a pályázók? Hiba. De szerintem így is jutni fog a következő választás kampányfinanszírozására, meg még ahova kell... Egyébként érdemes lenne tanulmányozni a zalaszentgróti fürdő esetét, (ha jól tudom a helyszínt) ahol szuper fürdő épült a Széchenyi tervből, csak be kellett télire zárni, mert nem futja a bevétel a működési költségeket. A makóit ki fogja fenntartani? A románok ? Kétlem.”
 • 6. MANDELA 2009. január 26. 13:51
  „EZ A FÜRDŐ BERUHÁZÁS TÖNKRE TESZI A VÁROST!! BÁR NE LEGYEN IAZAM”
 • 5. BrigAnti005 2009. január 26. 10:15
  „Maradiság tudom, de valóban nem kéne a meglévő dolgokat teljesen szétverni és totál újat építeni, ami nem is biztos, hogy tetszene a közönségnek, főleg a makóiaknak. Igaz ebben a dologban főleg az utóbbiak számítanak legkevésbé, hiszen a remélt bevételt biztos nem ők hoznák...”
 • 4. Streeter 2009. január 26. 06:24
  „Nem értem miért nem jó ha felújítják normálisan a meglévő épületet esetleg kibővítik a volt rendőrség irányába. Kicserélnék a nyílászárókat kapna valami szép bejáratot felújítanák a büféket szépen kifestenének és kész. Lehetne még áldozni kicsit a két régi medencére is pl a melegvizes medencét kicsempézhetnék szépen, hogy ne a beton vályúba kelljen pancsikolni. Ennyi sztem bőven elég lenne ha nagyon akarnak még költeni akkor építsenek még egy élménymedencét meg 1-2 csúszdát és kész.”
 • 3. nagyi8 2009. január 25. 15:47
  „Gondolatok az ,,erőszak projekthez"
  *****************************

  Elöljáróban avval kezdem, hogy nagy tisztelője vagyok Makovecz építész úrnak.

  Köszönettel tartozik a lakosság az eddigi munkájáért, még akkor is, ha jó néhány dologban nem értünk egyet: például a sportcsarnok légtere extrém nagy és felesleges, a Hagymaház építési minősége gyenge és állandó javítást igényel, stb.

  A makói fürdő az egy ,,erőszak projekt", amit a lakosság jelentős része - úgy ahogy van - nem akar. Makovecz úr el van ragadtatva a megvalósítási levetőségétől, amíg mi lakosok úgy gondoljuk, hogy súlyosan veszteséges lesz. Ma a makói fürdő közel 100´000´000 veszteséget jelent a városnak évente. Úgy gondoljuk, hogy a ,,Buzás (MSZP)-Makovecz féle álom" több százmilliót sújt a nyakunkba évente. A ,,Buzás (MSZP)-Makovecz álom" ellen felemelte a város a szavát. Népszavazási kezdeményezés indult ellen, amit elfojtott az önkormányzat. Aláírásgyűjtés folyik petícióra, aminek keretében a mai napig több mint 5´000 makói tiltakozott a 2008-as ,,Buzás-Makovecz álom" ellen.

  A projekt a gazdasági válság és a megváltozott CHF árfolyam miatt közel 1´000´000´000´-al lett egy héten belül drágább, aminek a vége még nem belátható. Erről hallgat mindenki. Tehát a 3.2 milliárdos projekt már - a kezdés előtt - 4´000´000´000 forint felett van.

  Szükség is lesz, hogy az építész úr ott legyen az építkezésen! Biztosan előtte van az, ami előttem is. Jártam az egri Makovecz uszodában és részletesen megnéztem. Kívülről és a víz felszínről nézve gyönyörű. Ha azonban az ülőpadokig leérő íves boltozatot megnézzük, akkor egy katasztrófa. Az összeszögelt borító és díszítő hosszúkás faburkolatok tömegével meg vannak vetemedve a nap 24 órájában felszálló vízpárától! Ennek következtében - az egymásra ferdén rácsúsztatott hosszanti faburkolat - teljes hosszában számtalan helyen el van repedve. Megszámoltam, pl. egy helyen 15 hosszanti faburkolatból 12 szinte teljesen hosszában el van repedve! Szóval úgy látszik, ez a ,,fürdő technika" a ,,magyar hagyományokkal" még nem elég begyakorolt a Makovecz úrnak.

  Szintén megdöbbentő az, hogy a megvetemedett belső díszítő faburkolatok összeszegecselése nem sikerült. Százával, ezrével (vagy tízezrével?) lógnak a szögek a levegőben. A két díszítő lemezt összefogni hivatott szögek azért kerültek a levegőbe, mert a két egymásra fekvő fa - ellentétes irányban - deformálódott.

  A fenti hiányosságok csak kivonat az egészből, de azt is mutatja, hogy a 8 éve átadott fürdőnél komoly bajok vannak. (A fentiek szerint az építész úr nem volt jelen az építkezésen.......)

  Hogy a makói lakosok félelme a veszteséges fürdőről teljesen megalapozott, azt nem csak a makói hagyományoknak megfelelő ,,mindég veszteséges volt" támasztja alá, hanem az is, hogy az egri fürdő ,,nullszaldós". S ez úgy, hogy Eger turisztikai szempontból egy országos kaliberű hely, egy országos szintű vízilabda csapattal, s a fürdő tribünére tóduló sok ezer szurkoló mellet, míg Makó - az önkormányzat fáradtságos munkájának eredményeképpen - messze az átlag alá esett. Csak nézzék meg a makói ,,éjszakázási mutatót", ami 1.4 lehet. Ez az jelenti, hogy itt csak átutazók maradnak egy napig. Nem csoda, hiszen Egerhez képest sehol sem állunk. S még valami Egerhez. A fürdő mellett lévő privát hotel(ek) saját maguknak is építenek gyógyfürdőt. Ezután pedig a szálloda vendégek nem igen fogják megnövelni a Makovecz-sportuszoda bevételét és forgalmát (eddig sem nagyon).

  Makovecz úr 2001-ben is készített egy pályázati fürdőtervet a városnak. Az ma is sokkal közelebb áll a makói lakossághoz. Abban a tervben a régi épület teljes felújítása mellett külön épületbe került volna a gyógyászat, különbbe a welness is. A medence is megmaradt volna. Ez a fürdő pedig sokkal olcsóbb lett volna, mint a mai. Az önkormányzat elhibázott pályázata miatt bukott meg (csak wellness-t adtak be, a többit nem).

  Azonban az építész úr a fürdő veszteségeket idáig sem vállalta magára (esze ágában sincs). Gondoljunk csak arra, hogy az általa tervezett ,,Tanuszoda" is megépült. Szép is. EU-s forrásból és kevesebb saját erőből. Évi 40´000´000 forint veszteségnövekedést is hozott nekünk, lakosoknak. Ez is azt bizonyítja, amire a makói lakosok - bölcsen - felhívják a figyelmet, de eddig zárt fülekre találtak: az építkezés egy dolog, a gazdaságos üzemelés az egy egészen más kategória (amire Makón nincs tapasztalat és hagyomány.

  A makói Fidesz a ,,Buzás-erőszak-fürdő" ellen szavazott az önkormányzatban. Köszönet nekik. Az MSZP-SZDSZ-PSZM mellette. És Mágoriné is. Ma Mágoriné vezeti a makói Fideszt. Ő is a lakosság ellen szavazott. Ismét egyedül maradtak a szegények és a kisemmizettek.

  A Makovecz úr jobboldali nézetei országosan ismertek és tiszteletet parancsolnak. Bátran kiáll mellette és képviseli ezeket újságban, televízióban, az Interneten és sok más helyen. Fennhangon hangoztatja, hogy idegen hatalmak uralkodnak Magyarországon.
  Kalapot le az építész úr előtt.
  A másik oldalon lelkesen várja Makovecz építész úr a fürdő elkészítését. Még akkor is, ha tudja, hogy a makóiak nem ezt a 2008-as tervet, hanem a 2001-eset szeretnék. A lelkes ,,nagy magyar" összefogott, s egy Buzás-Makovesz párost alkotva egy ,,erőszak-projektet" kényszerítenek előre. Érthető. Hiszen nem rég kapott ismét egy 60´000´000 forintos megbízást az önkormányzattól. A makóiakon elkövetett erőszak már nem érdekli. ÉLJENEK A TIZMILLIÓK! Pusztuljon a demokratikus magyar út!
  Kalapot ismét rakjuk vissza a fejre.
  Nincs ok miért levenni Makovecz úr előtt.

  !!!”
 • 2. lacipapa68 2009. január 24. 00:50
  „Teljesen felesleges ez az új fürdő.Ennyi.”
 • 1. greencat 2009. január 23. 22:49
  „:) Világpénzügyi válság ide vagy oda, ez akkor is meg fog épülni akárhogy is tépjük a szánkat, ez nem számít:(
  Arra azonban kíváncsi lennék, hogy a csatornázásra eddig befizetett részletek, vajon megvannak e még?? Vagy elúszott a tőzsdén?? Erről viszont nagy a csend!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzás lett az MSZP makói elnöke

Makó - Titkos szavazással, érvénytelen voks nélkül és egyhangúlag Buzás Pétert választotta elnökévé… Tovább olvasom