Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Baráth Lajos is rendbe tenné a magyar egészségügyet

Makó -Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének alelnökeként a makói és a szentesi kórház első embere, Baráth Lajos is küldött javaslatokat egy minapi tárgyalásra az egészségügyért felelős államtitkárnak a kórházi adósságok rendezéséről. Volt olyan ötlete a főigazgatónak, ami nyitott fülekre talált.
A hazai kórházak adósságállománya 72 milliárd forint, ebből 40 milliárd lejárt. Ezzel a tartozással valamit kezdeni kell – ez volt a kiindulópontja annak a tárgyalásnak, amit az egészségügyi államtitkár, Szócska Miklós a napokban folytatott 5 egészségügyi érdekvédelmi és szakmai szervezettel. Az egyiknek, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének a szentesi és a makói kórház vezetője, Baráth Lajos az alelnöke. Két szakembert delegált a megbeszélésre.
A főigazgató azt mondja: az elmúlt években 260 milliárd forintot vontak ki központilag az ágazatból, ám az intézmények gazdasági gondjai nem csak finanszírozási problémákra vezethetők vissza.

Baj van az egészségügy szerkezetével is, sok esetben hiányzik belőle az intézmények együttműködése, ugyanakkor a helyzetet nem lehet egyszerűen a kis kórházak leépítésével megoldani. Ez sértené az esélyegyenlőség elvét – vélekedik a főigazgató. Úgy gondolja, az elkerülhetetlen konszolidációval együtt szükség lesz ciklusokon átívelő nemzeti egészségügyi stratégia meghirdetésére is, amely érinti a megelőzés, a hatékonyabb ellátás, a betegbiztosítás és a finanszírozás kérdéseit is.

Az egészségügyi szervezetek nem kaptak konkrét ígéretet arra, hogyan és mikor történik meg a hátralékok rendezése. Szócska Miklós annyit mondott, keresik ennek lehetőségét, forrásait. Megalakult azonban egy szakmai bizottság, amelynek az a feladata, hogy kidolgozza, milyen feltételekkel történhet meg a konszolidáció – amelynek során figyelembe veszik Baráth Lajos javaslatát: az adósságrendezés egyik szempontja az legyen, az adott intézmény megtesz-e mindent az ésszerű, takarékos működés érdekében. Fontos szempont, mennyiben okolható az adósságért az, hogy az egészségbiztosító nem finanszíroz minden ellátást, miközben a kórháznak nincs joga megtagadni az ellátást.

Olvasóink írták

 • 8. maradando 2010. augusztus 27. 03:50
  „Makó szerencsés adottságú. E kedves nyűzsgő kisvárosban nincs beteg,csak fűrdeni vágyó lakos.
  Nincs már teendő a városban. Buzás Péter lubickolhat a dicsfényben még 4 éven keresztűl.
  Hajrá Mszp orvosok !”
 • 7. mszp 2010. augusztus 22. 20:53
  „Harcos népünk győzni fog, sokan vagyunk az ilyen Tony féléket megesszük reggelire! Újra Buzás Péter lesz a polgármester, akár tetszik akár nem! Mi kitartunk és győzünk!Hajrá Buzás Péter, hajrá mszp képviselők, ti vagytok a jobbak mindenkinél!”
 • 6. Tony_Soprano 2010. augusztus 22. 19:35
  „Tisztelt: deszkás
  Nem vágom kérdésed, le vagyok lassulva!:) Egyébként ha az mszp smúzoloinak lehet hinni, akkor Buzás marad a nyakunkon! A ,,Cosa Nostra" ipari tanuló lehet ezek mellett szervezésben!”
 • 5. deszkás 2010. augusztus 22. 10:56
  „Tél sincs és máris lefagyott?”
 • 4. deszkás 2010. augusztus 22. 09:54
  „TONI! Akkor hogy is kell? Mert ami tudunk,TUDHATUNK az =O. A 400 000bruttó fizetésektől eltekintve!”
 • 3. joy 2010. augusztus 22. 08:13
  „20 éve folyamatosan kárognak, okosságokat hintenek, de senki nem tett semmit, és még azt is visszavonatták népsavazással.
  :o(((”
 • 2. Tony_Soprano 2010. augusztus 21. 19:12
  „MSZP_szeseknek! http://www.youtube.com/watch?v=3vVxJ85GShc&feature=player_embedded#!”
 • 1. bespin 2010. augusztus 21. 10:06
  „Lajos! Ennek az egyesületnek az egyik vezetője vagy már bő tíz éve! Miért nem 5-8 éve nyitottad ki a szád? Elfogyott a konc? A I. és II. kórháznál mennyi kifizetetlen tartozás maradt a vezetésed után? Jó színész vagy ez sokan tudják, de sajnos nem mindenki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a határátkelőn - egy 8 éves kisfiú súlyosan megsérült

Egy nyolc éves kisfiú súlyosan megsérült abban a közlekedési balesetben, ami szombatra virradó éjszaka történt a kiszombori határátkelőhelyen. Fotók! Tovább olvasom