Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Bartók zenéjét is megfestették

Bartók Béla muzsikáját hallgatja a makói művésztelep egyik alkotója, miközben a zene hangulatát próbálja visszaadni a vásznon. A határon túlról érkezett alkotóknak a Bartók-évforduló mellett az 56-os forradalom emléke is témát adott.
Bordy Margit most vett részt először a telep munkájában Fotó: Szabó Imre
A határon túli magyar művészeket vendégül látó alkotótábor tagjai igen különböző módon fejezték ki gondolataikat a mottóként megadott témával kapcsolatban. Sípos László felvinci festő, grafikus például ebben az esztendőben is óriási tusrajzokba tömörítette gondolatait. A forradalom ihlette alkotásán egy Minotaurusz-fejű ember hegedül, azaz egy szörnyeteg muzsikál, de hasonlóan allegorikus a bartóki életművet ábrázoló kép is, amely a művészi nagyságot helyezi szembe a Pegazusról lebukfencező esendő alak figurájával.

Székely Géza viszont elsősorban a Bartók zenéjében rejlő drámaiságot és a dallamain átszűrődő szomorúságot próbálta visszaadni olajképein. A kolozsvári festő alkotás közben folyamatosan a szerző műveit hallgatta. Mint mondja: magáénak érzi a legmélyebb, archaikus gyökerekig visszanyúló, ugyanakkor nagyon korszerű, egyetemes műveket alkotó látásmódot. Ugyanez a téma Földessy Péter munkácsi festő számára sem volt nehéz, hiszen már jó ideje foglalkoztatja Bartók élete és művészete.

A makói művésztelep állandó vendége – aki alig egy hónapja vette át az Ukrajna érdemes művésze kitüntető címet – októberben önálló kiállításon mutatja be a Bartók-évforduló kapcsán született alkotásait Kijevben. A kárpátaljai művész itt készült akvarelljei közül a záró kiállításon minden bizonnyal monumentális Bartók-portréja, valamint a Cantata profana szarvasfiait ábrázoló képei és lesznek láthatók.

A szabadkai keramikus, Vékony Lajos a makói művésztelepen alkotott először máztalan porcelán samott figurákat, azóta teljesen sajátjává vált ez a kifejezésmód. Az ellentétek harcát mitológiai és bibliai témák szoborrá formázásával jelenítette meg az idén. Közülük leginkább Dávid és Góliát küzdelme rokonítható az ’56-os forradalom emlékezetével. Az ugyancsak szabadkai festő, Gyurkovics Hunor a forradalom évfordulója alkalmából készített sorozatot. Művei filmszerűen jelenítik meg az 1956-os eseményeket, a forrongó nép szimbolikus megfogalmazásától egészen az emlékezésig.

A XVI. makói művésztelepen készült alkotásokat a záró kiállításon láthatja a közönség. A tárlatot Trogmayer Ottó Széchenyi-díjas régész nyitja meg a hagyományoknak megfelelően augusztus 20-án, délután 5 órakor a József Attila múzeumban.

Varga Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranylakodalommal ünnepel a Maros

Aranylakodalom címmel háromrészes táncjátékot mutat be, fennállásának negyedszázados évfordulóját… Tovább olvasom