Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Beadták a Makó térségi szennyvízpályázatot

Makó - Makó és térsége beadta bruttó 16,8 milliárdos szennyvízpályázatát – az elbírálás hazai és brüsszeli fázisai jövő márciusig is elhúzódhatnak, a munkavégzés 2009 júliusában kezdődhet.
Az eddigi késlekedés oka: a fejlesztési ügynökség közel két éven át alkudozott az EU-val az önerőről, ha tavaly pályázott volna a térség, 30 százalékot kellett volna előteremteni – most a sajáterő 18 százalékos.

A Makó Térségi Víziközmű Társulás beadta a 2000 óta előkészített, csaknem ezeroldalas pályázatát, ez alapján leghamarabb jövő nyártól valósulhat meg a kistérségi központ, Földeák, Apátfalva, Magyarcsanád, Maroslele és Kiszombor szennyvízcsatornázása. A bruttó 16,8 milliárdos beruházás 82 százalékát támogatja az EU kohéziós alapja – az eddigi késlekedés oka az volt, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Brüsszel bürokratáival vitatkozott a sajáterő nagyságáról.

Nagyobb támogatásért lobbiztak

– A térségi csatornázási projekt 2000-ben indult, akkor azzal számoltunk, hogy 90 százalékos támogatás mellett, 10 százalékos lakossági önerővel megépülhet a csatornamű. Később kiderült azonban, hogy mi a 2007-es időszakban elkülönített pénzre számíthatunk. Időközben azonban átgondolták a támogatási rendszert Brüsszelben is, ami megnehezítette a dolgunkat, mert csak nagyon komoly önerő mellett támogattak volna megtérülő beruházásokat – foglalta össze Buzás Péter. Makó polgármestere beszámolt az ezt követő alkudozási folyamatról is, hiszen azért nem írták ki az utóbbi két évben a pályázatot, mert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség folyamatosan tárgyalt a brüsszeli bürokratákkal, hogy ne csak a projekt 70 százalékát támogassák.

Az eredmény: 82 százalék

A pályázati anyagból kiderült: végül 82 százalékos intenzitásban állapodtak meg, így a tervezett 10 helyett összességében 18 százalékos sajáterőt kell most a térségnek vállalnia. Mivel az utóbbi két esztendőben megkötött lakossági előtakarékossági szerződések csak a költség 5 százalékát fedezik, a társulásnak önerő-kiegészítő hitelt kell felvennie 6 százalék erejéig, mintegy 850 millió forint értékben – közel ugyanekkora összeggel, ami újabb 6 százalékot tesz ki, a kormány is vállalta a projekt finanszírozását.

Az első három között

A lakossági 5, a kormányzati 6 és a hitel 6 százaléka még csak 17, de időközben „kitermelődött" a maradék 1 százalék is: a beruházás megkezdéséig befizetendő lakossági hozzájárulások kamata ugyanis közel ekkora összeget tesz ki. A hitelt és költségeit azonban a fogyasztóknak kell visszafizetniük – az átadást követően ennyivel lesz drágább a csatornadíj Makó térségében –, a pontos összeg egyelőre nem ismert.

– Hazánk hasonló volumenű projektjei közül az első három közé minősítették a társulásunkét, így jó esélyünk van rá, hogy az anyag Brüsszelbe jusson, a hazai elbírálás 90 napig tart, szeptemberre a kormány is jóváhagyhatja az anyagot, az Unióban pedig 6 hónap a maximális bírálati idő, így jövő márciusra már szerződést köthetünk. A közbeszerzéssel együtt így a tervek szerint 2009 júliusában lehet az első kapavágás – fogalmazott Ortutay Miklós projektmenedzser.

Nagyvárosoknál 10 százalékos önerő

Az előcsatlakozási alapból 10 százalékos önerő mellett valósulhattak meg a csatornaprojektek – az ISPA-pénzeket azonban a nagyvárosok és vonzáskörzeteik nyerhették el. A kisebb települések és társulásaik csak most pályázhatnak –, ám az önerő ennek csaknem a duplája. A többletet a kistelepüléseken élőknek kell 25 év alatt visszafizetniük a csatornadíjak keretében.

Olvasóink írták

  • 1. Kért Elek 2008. május 14. 07:19
    „Akkor idáig mire is szedték a pénzt ??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedély nélkül vonult fel a Magyar Gárda Apátfalván

Apátfalva - Rendőrségi és önkormányzati engedély nélkül tartott felvonulást Apátfalván a Magyar… Tovább olvasom