Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Befürdenek a gyógyfürdők?

A makói fürdőnek hárommilliós, a Fürdővizek Szeged Kft.-nek várhatóan harmincmilliós bevételkiesést jelent idén az, hogy az egészségügyi tárca visszatartja a már megígért, emelt térítési díjat. Egyelőre egyik intézményben sem kell többet fizetniük a betegeknek a tb által támogatott kezelések után.
A makói termálvízben tartott torna is ingyenes a városbelieknek és a környékben lakóknak Fotó: Segesvári Csaba
Több neves gyógyfürdő is áremeléssel reagált arra, hogy az egészségügyi pénztár lassan fél éve nem fizeti ki a gyógykezelésekért még tavasszal megígért összegeket. A makói termálfürdő azonban nem kér több pénzt a betegektől. Mint ismeretes, a társadalombiztosítás által támogatott, termálvízhez, gyógyiszaphoz köthető szolgáltatások, illetve az orvosi masszázs állami térítésének összege évek óta gyakorlatilag változatlan, míg a rezsiköltségek az utóbbi években csaknem 50 százalékkal nőttek – erről számolt be Pőcze Lászlóné, a makói fürdő vezetője, aki éppen ezért nem csak indokoltnak, hanem szükségszerűnek is nevezte a tavasszal született megegyezést, ami kezelésenként átlagosan 25-30 százalékos térítésidíj-emelést jelentett volna.

– A fürdőszövetség tagjaként az ország többi, gyógyszolgáltatást nyújtó intézményével együtt sikerült megállapodnunk az egészségügyi pénztár és a minisztérium képviselőivel abban, hogy az emelt összegű térítést a nyár közepétől kezdve megkapjuk a kormányzattól, így erre az évre már ezzel az összeggel számoltunk. Ám közel fél év óta késik a díjemelés,
Szegeden nőhet az gyógyászati ellátás önrésze Fotó: Frank Yvette
ami bizony több millió forintos kiesést okoz, 25 milliós gyógyászati forgalmunk közel 20 százalékáról van szó, de legkevesebb hárommilliós hiánnyal számolhatunk – foglalta össze a vezetőnő.

A Maros-parti város lakóinak egyébként gyakorlatilag ingyenes az orvos által javallott és kiírt gyógykezelés a fürdőben. A teljes áron 1300-1400 forintba kerülő szénsavas fürdő vagy iszappakolás költségének 85 százaléka a társadalombiztosítót terheli, ám évente legfeljebb két kúra önköltségét – esetenként legfeljebb 110-130 forintot – az önkormányzat visszatéríti. A fürdő vezetésétől megtudtuk: a kifizetésekből adódó késlekedés miatti hiány zömét is minden bizonnyal a városnak kell kifizetnie.

– Nem szeretnénk, ha a nálunk gyógyuló betegek fizetnék meg ezt a bevételkiesést, így számos más hazai fürdővel ellentétben nem tervezünk áremelést; persze tudni kell, hogy a kezelések költségei 2003 óta változatlanok nálunk – mondta Pőczéné, aki bízik benne, hogy a szerződésnek megfelelő kiegészítés kifizetése mihamarabb megkezdődik.
Az évente 55 ezer iszappakolást jegyző intézményben egyébként egyre kevesebb beteg veszi igénybe a kezeléseket, ennek oka a vezető szerint a beutalók kiadásának bonyolult, sok beteg számára kivárhatatlanul hosszú folyamata.

Szegeden harmincmillió hiányzik

A makói, területi ellátásnál szélesebb körű, országos szintű szolgáltatást biztosító szegedi fürdő számára nagyságrendekkel nagyobb hiányt jelent az egészségügyi döntéshozók késlekedése. Ebben az évben közel harmincmillió forintos ígért bevételtől esik el a megyeszékhely intézménye – tudtuk meg Bánáti Antaltól, a Fürdővizek Szeged Kft. ügyvezetőjétől. Az igazgató is jelen volt az egészségügyi pénztár képviselőjével folytatott májusi tárgyaláson. Azt mondja, joggal számítanak a kiegészítésre, aminek a huzamosabb elmaradása minden bizonnyal áremelkedést jelent majd a szegedi fürdőben. A vezető elmondta: január elsejéig várnak a megígért összeg kifizetésére, ezt követően nőhet a gyógyászati szolgáltatások önköltsége, hiszen ez az ágazat jelenleg veszteséges a cég számára. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenmillióra lehet pályázni

Negyvenmillió forint uniós támogatásra lehet újra pályázni Makón és térségében – Kiszombor,… Tovább olvasom