Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Bejött a napelemes fejlesztés: 22 ezer forint Pitvaros villanyszámlája

Bejött a napelemes fejlesztés: 22 ezer forint Pitvaros villanyszámlájaPitvaroson a legtöbb intézmény már napenergiából nyeri az áramot. Fotó: Radó-Hájas Dóra
Pitvaros önkormányzata a napokban kapta meg az aktuális villanyszámláját. Az összes önkormányzati intézmény egyhavi áramfogyasztásának ára 22 ezer 157 forint. Pár éve tizenegyszer ennyit kellett fizetni.
– Már csak a védőnői szolgálat épülete, a piactér és egy bérlakás után fizetünk villanyszámlát – mondta Radó Tibor polgármester. – Az utóbbiért járó összeget ráadásul visszakapjuk. Ott nem a bérlő, hanem az önkormányzat nevén van a számla. A bérlő nekünk fizet, nem a szolgáltatónak.

Pitvaroson nemrég még tizenegyszer több volt a havi villanyszámla. A drasztikus csökkenés a napelemes fejlesztéseknek köszönhető. Ma már a nap energiáját használják az óvodában, a napközikonyhán, a fogorvosi rendelőben, a polgármesteri hivatalban és a művelődési házban is. A beruházásokat pályázati forrásból valósították meg. A közel 63 milliós fejlesztéshez az önkormányzatnak összességében 6,5 milliós önerőt kellett állnia.

– Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az elmúlt 12 év napsütéses óráinak átlagát figyelembe véve Magyarországon a Szeged–Békéscsaba vonal a nyerő. Pitvaros pedig félúton van – tudtuk meg a polgármestertől, aki arról is beszámolt, ismeretei szerint három vállalkozás is azt tervezi, hogy napelemparkot létesít a településen.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Április 4., szóljon az ének!

Április 4., szóljon az ének!
Makón a jelenlegi nevén Justh Gyula utcában, a Vásárhelyi utcai kereszteződésnél még mindig megvan a… Tovább olvasom