Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Bejött az angol óvoda Makón

Makó - Ősszel nyilvános fórumon is vita kerekedett Makón: hasznos-e, ha az általános iskolai tanulmányokat megelőzően, már az óvodában megkezdik az idegen nyelvek oktatását. Az egyházi iskola ovijában ingyenes angol csoportot indítottak – a szülők szerint bejött a kezdeményezés.
– A kislányom nagyon szeret az angol oviba járni, és nekem is hasznos, jó időtöltésnek bizonyul, amikor hetente egyszer közös foglalkozáson veszünk részt. Még csak októberben kezdték a foglalkozásokat, de már látható a fejlődés, sok szót már használ is angolul, és a hozzáértő ismerősök szerint nagyon jó a kiejtése – összegezte az angol óvodával kapcsolatos tapasztalatait a Makón dolgozó Bende Flóra, aki szerint rendkívül hasznos és pozitív kezdeményezés volt, hogy ősszel elindult a Szent Istvánban ez a csoporttípus. Hozzátette: annyira meggyőző a nevelői munka eredménye, hogy több ismerősük ellenvéleményének dacára úgy döntöttek, hogy szeptembertől ugyanitt, csak az angol nyelvi osztályban kezdi meg gyermeke az iskolai tanulmányokat. Az anyuka még elmondta: jelentős motiváló erőt képviselt, hogy az angol ovi nem jelent többletköltséget, hiszen a hasonló szolgáltatást nyújtó intézményekben hazánkban többnyire térítési díjat kérnek.

Szűcs Péter igazgató szerint döntésük, hogy már az iskolai tanulmányokat megelőzve ismerkedhessenek a kicsik az angol nyelvvel – válasz volt a szülői igényekre. Ezt az is bizonyítja, hogy a beíratott kisgyermekek nagy száma miatt több csoportra kellett szétbontani az angolosokat. Persze a katolikus intézményhez is eljutottak az ellenvélemények, hiszen ősszel még lakossági fórum keretében is megvitathatták az érveket pró és kontra, de úgy véli: koncepciójukat a gyakorlat igazolja.

A Szent István gimnázium, általános iskola és óvoda új profilja a nyelvoktatás. Fotó: Frank Yvette
A Szent István gimnázium, általános iskola és óvoda új profilja a nyelvoktatás.
Fotó: Frank Yvette

– Nagyon fontos, hogy a gyermekek nem a magyar nyelvi ismeretekre alapozva, hanem önálló ismeretként sajátítják el a nyelvi készséget az angol foglalkozásokon, a két nyelv közötti összefüggéseket önállóan fedezik fel. Eddig a szülők részéről is pozitív visszajelzések érkeztek – fogalmazott az igazgató.

Az angol képzésért felelős pedagógus, Mátó Mónika elmondta: nem tantervi, hanem játékos formában vezetik be a kicsiket az idegen nyelvi közegbe. Lényeges, hogy sok mindent egymástól tanulnak meg, hiszen az irányított játékokban kiemelt az egymásra figyelés szerepe. Első, hogy hallja a szavakat, ezt az ismétlés követi, és lényeges, hogy mindehhez az ovis maga kapcsoljon jelentést – így nem csak „hagyományos" angol foglalkozásokon vesznek részt.

Behozható előny

Számos tudományos vélemény van, miszerint az általános iskolát megelőző években, foglalkozások keretében elsajátított idegen nyelvi ismeret nem haszontalan, de jelentős előnyt a későbbiekben nem jelent a tanulóknak, hiszen a korábban megszerzett tudásanyag néhány héten belül behozható azoknak, akik csak iskolaéretten kezdik az ismerkedést a nyelvekkel. Úgy vélem, nem helytelen, ha az általános iskolában kezdődik az angoloktatás – mondta lapunknak a dilemmával kapcsolatban Almási Pál, a Makói Általános Iskola igazgatója.

Olvasóink írták

 • 4. szikveeez 2008. április 01. 07:37
  „jo bácsi!

  egy szóval nem mondtam, h ez negatív dolog, sőt - mivel elég sok ilyen fajta tapasztalat van a hátam mögött, mint pl angliai élet, fősuli, tanítás, stb - én magam is szeretném majd a gyerekeimet angolra tanítani szinte születésük óta.”
 • 3. Raptor 2008. március 31. 09:22
  „Nyelvet kell tanulni, szerintem teljesen mindegy mikor kezdik. Sajnos az oktatás jelen hülyeségei miatt magyarul sem tanulnak meg rendesen a gyerekek (ld. sok diszlexiás eset), ez biztosan nem ront rajta. Amúgy meg az innen elhúzás legfontosabb alapeleme, hogy majd amikor eljön az idő nyelvi akadályok ne legyenek.

  Edison: Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Edison inkább üzletember volt, mint feltaláló. Volt sok pénze, hogy fizessen sok okos (és mára névtelenné vált) tudóst, akik feltaláltak neki sok okos dolgot, amelyet aztán a saját nevén szabadalmaztatott. Természetesen ettől még nem volt ő rossz ember. Önként áldozott a tudomány fejlődésére, gondolom húzta a hasznát is.”
 • 2. jo bacsi 2008. március 31. 08:27
  „szikveez nem kell ennyire negativnak lenni. Ha Edison nem rontotta volna el legalabb 200-szor a villanykorte kiserleteit akkor te meg mindig gyertyanal irnad ezt a hulyeseget. Meg jo hogy az se hallgatott rad.
  Ti meg gyerekesek ne hallgassatokk a sok negative mindent jobban tudo ismeroseitekre mert csak hatraltatnak. Ha gondolod jo a gyerekednek akkor nosza es csinald. Az aki ezt is meg azt is etool is meg attol is halotta soha nem fog toled elore vinni. SOT. Ejtsd az ismeroseid korebol mert csak hatraltatnak a sok negative jo tanacsukkal.
  Hurray kids and learn and hurray parents by giving your kids a positive experience and pave the way for their future. Don´t listen to all those negative do gooders who just wants you to follow their stupidity.
  God bless you all!”
 • 1. szikveez 2008. március 31. 07:15
  „Ez a téma a mai napig nagy vita a pedagógusok között. Egy helytelenül megtanított szó, phrase v bármi is ha bevésődik fiatal korban, később elég nehéz javítani rajta. Csak gratulálni tudok a sikerekhez, s kívánom, hogy minél több fiatal tanuljon angolt, mert anélkül manapság az ember egyre kevesebbet ér...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszombori táblák - hárommillióból

Kiszombor - Több mint hárommillió forintot fordítottak – főként pályázati támogatásból –… Tovább olvasom